14 dagen

Peru met La Paz, Bolivia

Fascinerende hoofdsteden, goed bewaard gebleven Incaruïnes, mooie natuur, charmante steden, interessante markten en gastvrije indianen.

Peru met La Paz, Bolivia Peru met La Paz, Bolivia
14 dagen

Peru met La Paz, Bolivia

Fascinerende hoofdsteden, goed bewaard gebleven Incaruïnes, mooie natuur, charmante steden, interessante markten en gastvrije indianen.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
In de prijs is inbegrepen
 • Vlucht van Nederland naar Lima met overstap
 • Vlucht van La Paz naar Nederland met overstap
 • 1 binnenlandse vlucht in Peru: Lima – Cusco
 • Transfers van en naar de luchthavens (vindt in kleine, internationale groepen plaats)
 • Bus: Cusco – Heilige Vallei & Cusco – Puno – La Paz, Bolivia
 • Trein: Ollantaytambo – Aguas Calientes – Cusco
 • 11 overnachtingen in goede hotels incl. ontbijt
 • 1 overnachting bij een lokaal gezin op het eiland Amantani, incl. ontbijt
 • 3 x lunch (dag 5, 8, 9)
 • 1 x diner (dag 9)
 • Individuele rondreis, alle excursies vinden echter in kleine, internationale groepen met lokale, Engelssprekende gidsen plaats
 • Dag en nacht bemande noodtelefoon gedurende de hele vakantie
 • Vertrekgarantie – de reis gaat door ongeacht het aantal deelnemers
 • Dagelijks vertrek is mogelijk

Deze excursies zijn in de prijs inbegrepen:

 • Halve dag stadsrondleiding in Lima, incl. bezoek aan Lima Art Museum
 • Halve dag stadsrondleiding in Cusco en de nabijgelegen omgeving
 • Bezoek aan kleine dorpen in de Andes
 • Dagtocht naar Heilige Vallei; Chincheros, Moray, Maras, Pisac en Ollantaytambo
 • Rondleiding met gids in Machu Picchu
 • Excursie naar het Titicacameer en de eilanden Uros, Amantani en Taquile
 • Stadsrondleiding in La Paz, incl. Maanvallei
 • Entreegeld voor genoemde bezienswaardigheden

Kies deze reis omdat…

Peru en Bolivia zijn sprookjeslanden met een zeer fascinerende geschiedenis. Deze reis neemt u mee naar de hoofdstad van Peru, Lima, waar mooie historische gebouwen staan en naar de voormalige hoofdstad van het Incarijk, Cusco, waar u o.a. de bewonderenswaardige steenhouwkunst van de Inca’s kunt zien. U bezoekt de Heilige Vallei met de indrukwekkende terrassen, de kleine indianendorpen, kleurrijke markten, zoutmijnen bij Maras en het openluchtmuseum Ollantaytambo. Een van de hoogtepunten van de reis is de Incastad Machu Picchu, waar spectaculaire Incaruïnes liggen. Het uitzicht op de bergen en nevelwouden is onbeschrijflijk mooi en geeft je kippenvel. Bij het hooggelegen Titicacameer bezoekt u het Urosvolk en de Quichua-indianen. U krijgt een kijkje in de wijze waarop ze leven en hun cultuur. De reis eindigt in de hoofdstad van Bolivia, La Paz, waar koloniale gebouwen zijn te vinden. Ook bezoekt u hier de Maanvallei, Valle de Luna, waar bijzondere rotsformaties zijn te zien.

Bekijk alle foto's
Foto's
Gedetailleerd reisprogramma
Dag 1: Vertrek uit Nederland en aankomst in Lima

Vandaag vertrekt u vanuit Nederland naar Peru met tussenlanding(en) onderweg. Bij aankomst in de luchthaven van Lima wordt u door een vertegenwoordiger van onze Peruaanse samenwerkingspartner opgewacht en naar uw hotel gereden. De rit van de luchthaven naar het hotel duurt ca. 40 minuten. Deze tijd kan worden gebruikt om eventuele vragen over uw reis te beantwoorden. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Accommodatie:
Dag 2: Stadsrondleiding in Lima

Vandaag staat er een halve dag stadsrondleiding in de Peruaanse hoofdstad op het programma. De stad werd in 1535 door Francisco Pizarro gesticht. U bezoekt het prachtige en levendige centrale plein van de stad, Plaza Mayor. Het is versierd met rozenbedden, hoge palmbomen en een fontein met de beschermengel van de stad op de top. Het plein wordt omgeven door mooi koloniale gebouwen, o.a.  het presidentieel paleis, het paleis van de aartsbisschop en de grote kathedraal uit 1555. In deze kerk ligt Pizarro, de stichter van de stad, begraven. Hierna bezoekt u het San Fransisco klooster en de daarbij behorende kerk uit 1674. Dit is de mooiste barokkerk van de stad. Het klooster herbergt een aantal beeldschone mozaïektegels uit Sevilla en fresco’s. Deze werden ontdekt toen een aardbeving de buitenmuren gedeeltelijk verwoestte. Bijzondere onderdelen van het klooster zijn het kloostermuseum met religieuze kunst, de bibliotheek met meer dan 25.000 boeken en de catacomben onder de kerk.

U gaat vervolgens naar het district San Isidro. Hier vindt u aangename parken en het moderne stadsdeel Miraflores, stranden, prachtige tuinen, pleinen en gezellige cafeetjes en restaurants. Voordat de stadsrondleiding eindigt neemt u een kijkje in het kunstmuseum van Lima. Het is bekend om zijn grote verzamelingen van Precolumbiaanse sieraden en toegepaste kunst.

De late namiddag en avond zijn vrij.

Accommodatie:
Dag 3: Vlucht van Lima naar Cusco

Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar de luchthaven gereden. Vanaf hier vliegt u naar Cusco. Deze stad was de officiële hoofdstad van het Incarijk. Vandaag de dag is het een elegante, florerende multiculturele stad. Na aankomst wordt u naar uw hotel gereden. De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt zelf de stad en de goede restaurants verkennen.

Dag 4: Cusco

De ochtend kunt u zelf invullen. ‘s Middags staat er een stadsrondleiding in en rondom Cusco op het programma. U bezoekt het centrale plein van de stad, Plaza de Armas, dat ten tijde van de Inca’s ‘Hucaypata’ of ‘Plein van de Krijgers’ werd genoemd. Hier hebben vele belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Cusco plaatsgevonden. Dit is ook de plaats waar de kathedraal Santo Domingo staat. Deze werd tussen 1560 en 1664 gebouwd op de plek waar eerder het paleis van de Inca Viracocha stond. De bouwstijl is een mooie mix van Spaanse renaissancearchitectuur en de delicate bouwstijl van de Inca’s. De straat naast de kerk voert naar dat wat eens de belangrijkste culturele plaats van de Inca’s was, te weten de voormalige, indrukwekkende zonnetempel Coricancha. Deze is geheel zonder cement gebouwd, de stenen sluiten naadloos op elkaar aan.

Vervolgens gaat u naar Kenko, een Incatempel met een groot stenen blok van vijf meter hoog. Volgens zeggen moet dit een poema voorstellen. Deze plek is opgedragen aan Moeder Aarde. In de massieve rotsen zijn waterkanalen en een ondergrondse ruimte uitgehakt. Verderop staat een kleiner bouwwerk, het fort Puka Pukara. Volgens zeggen de plaats waar de weg en de Heilige Vallei van de Inca’s werden bewaakt. In het steen van de bergwand zijn terrassen, trappen, tunnels en torens uitgehakt. Richting het noorden ligt Tambomachay, een voormalige heilige badplaats van de Incavorsten en hun koninginnen. Bouwtechnisch gezien is het systeem een meesterwerk. Het is nog steeds in staat water te leveren.

Ten slotte bezoekt u het militaire complex Sacsayhuaman. Het is mooi gelegen met uitzicht op Cusco. Sacsayhuaman is een fascinerend voorbeeld van het architectonische kunnen van de Inca’s. De dubbele muren van uitgehakt graniet, waarvan het grootste stuk meer dan 125 ton weegt, maken het tot een indrukwekkend geheel. Hierna keert u terug naar Cusco. De avond is ter vrije besteding.

Dag 5: De Heilige Vallei - Ollantaytambo

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de Heilige Vallei gereden. Hier ligt uw accommodatie voor de komende nacht.

De eerste stop is Chincheros, een stad in de Andes met een fenomenaal uitzicht op de bergen. U bezoekt hier de lokale markt, de witte kerk en de oeroude, in de bergwand uitgehakte landbouwterrassen.

De reis gaat vervolgens naar Moray. Hier kunt u zich laten fascineren door de indrukwekkende en enorme, ronde terrassen die op verschillende niveaus tot een diepte van wel 150 meter door de Inca’s zijn aangelegd. Deze diepte zorgt voor een temperatuurverschil van 15 graden. De Inca’s werkten met deze verschillende temperaturen om het effect op de gewassen te bestuderen. Vanaf hier rijdt u naar Maras, een indrukwekkende zoutmijn uit het Incarijk.

U bezoekt ook Pisac. Dit dorp is vooral bekend om zijn indianenmarkten waar u van alles kunt vinden: van Peruaanse wollen truien tot muziekinstrumenten, schilderijen, textiel en sieraden.

Het laatste hoogtepunt van de dag is een bezoek aan het indrukwekkende Incacomplex in Ollantaytambo. Hier krijgt u een rondleiding onder begeleiding van een gids en een spannend kijkje in de geschiedenis. U kunt bovendien van een fantastisch uitzicht op het dorp genieten.

Accommodatie:
Dag 6: Ollantaytambo – Aguas Calientes

Ollantaytambo is een gezellig dorp waar de bewoners de oude tradities en wetten die door hun voorouders zijn overgeleverd, nog steeds in stand houden. U heeft de hele ochtend om zelf het dorp te verkennen.

‘s Middags neemt u de trein naar Aguas Calientes. U wandelt naar het treinstation, ca. 1 km van het centrum van het dorp gelegen. U kunt ook een taxi nemen (voor eigen rekening).

Accommodatie:
Dag 7: Machu Picchu - Cusco

Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald en naar een van de zeven wereldwonderen en tevens hoogtepunt van de reis gebracht, te weten de fantastische Incastad Machu Picchu. Dit ruïnecomplex ligt op een steile, groene bergrug in de Urubamba-vallei, omgeven door nevelwoud, groene bergtoppen en besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Een gids leidt u rond langs de smalle terrassen tegen de steile bergwanden en door gebieden waar graven, gevangenissen, kleine woonwijken en tempels zijn te vinden.

Naar zeggen was de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham degene die Machu Picchu ontdekte op 24 juli 1911. Dit is niet helemaal waar, maar hij zorgde er in ieder geval voor dat de hele wereld van het bestaan van deze fascinerende plaats kwam te weten. Deze Incastad werd omstreeks 1462 gebouwd tijdens de hoogtijdagen van het Incarijk. Nog geen 100 jaar erna werd de stad compleet verlaten, waarschijnlijk door de uitbraak van een waterpokkenepidemie. Machu Picchu werd nooit ontdekt door de Spanjaarden. Zo ontkwam de stad aan de plunderingen. Daarom is het gebied van grote culturele betekenis en wordt als heilig beschouwd. Machu Picchu was de woonplaats van priesters, hoge functionarissen, arbeiders, bedienden en maagden die uitverkoren waren om hun leven aan de zonnegod te wijden. Het was een stad met straten, aquaducten – waar nog steeds water door loopt – fonteinen en gangen met religieuze functies.

Na een rondleiding met gids kunt u zelf het gebied verkennen. Uw entreekaartje voor het ruïnecomplex is tot 12.00 uur geldig.

Naast Machu Picchu ligt de 2.693 meter hoge berg Huayna Picchu. Deze is 260 meter hoger dan Machu Picchu en vanaf de top van de berg hebt u een fantastisch uitzicht over de ruïnes en de rivier de Urubamba. De tocht naar de top is zwaar en gaat over kleine, steile paadjes, waarvan de treden soms glad zijn en het is beslist geen tocht die voor iedereen geschikt is. Een beperkt aantal mensen per dag mag de Huayna Picchu beklimmen. Dus als u dat wilt doen, dan moet u dat bij het bestellen van uw reis meteen aangeven. U betaalt een kleine vergoeding voor de beklimming.

U hebt de middag ter vrije besteding in Aguas Calientes, waar u heerlijk kunt lunchen en eventueel de thermale baden kunt bezoeken, die ook wel de hot springs worden genoemd. Vergeet niet uw zwemkleding mee te nemen. U kunt hier heerlijk relaxen in het warme water. Aan deze hot springs dankt de stad zijn naam Aguas Calientes, want dit betekent warm water.

De trein naar Cusco vertrekt laat in de middag. Het precieze tijdstip hoort u van de gids na de rondleiding bij Machu Picchu.

Na aankomst in Cusco wordt u naar uw hotel teruggebracht.

Dag 8: Cusco – Puno

Vandaag heeft u een lange maar avontuurlijke rit voor de boeg. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar het busstation gereden. Hier wacht de bus op u, die u naar Puno brengt.

U rijdt over de spectaculaire Altiplano. Dit is een droog en dor landschap met open vlaktes. Onderweg stopt u in kleine dorpen.

Puno is prachtig gelegen aan de oever van het Titicacameer. Dit meer ligt op een hoogte van 4.000 meter en is ‘s werelds grootste hoogstgelegen meer. Puno was van belangrijke historische waarde voor de Inca’s. Dit was namelijk de plaats waar de eerste Inca, Manco Capac, het Titicacameer op ging en vanaf daar het Incarijk stichtte en de eerste koning van Cusco werd. Vandaag de dag is Puno een landbouwstad waar vooral lama’s en alpaca’s worden gefokt. De plaats bij uitstek om voordelig wollen artikelen te kopen.

Accommodatie:
Dag 9: Titicacameer – Uros – Amantani

Vandaag gaat u een volle dag op het Titicacameer varen. Dit meer ligt zowel in Bolivia als Peru. Tegenwoordig bewonen de Quechua’s en de Aymara’s elk hun eigen gebied langs het Titicacameer.

U bezoekt eerst de Uros. Zij hebben door een combinatie van jacht en visserij weten te overleven en wonen op drijvende eilanden in de Puno-baai. Zowel de eilanden als de huizen erop zijn van riet gemaakt. U leert over hun cultuur en alledaagse leven.

Daarna vaart u verder en komt op het eiland Amantani aan. U wordt ontvangen door het lokale gezin bij wie u overnacht. Dit is een leuke en spannende wijze om meer te weten te komen over de lokale bewoners, hun cultuur en alledaagse leven.

Nadat u met uw gastgezin heeft kennisgemaakt neemt een gids u mee voor een wandeltocht naar het hoogste punt op het eiland. Hier heeft u een adembenemend uitzicht over het enorme Titicacameer. Dit meer is maar liefst 174 km lang en 64 km breed.

Accommodatie:
Dag 10: Amantani – Taquile

U neemt afscheid van uw gastgezin en vaart verder naar het vredige eiland Taquile. Hier vindt u veel oude Incaterrassen. U ontmoet de lokale bewoners, de Quichua-indianen, in hun traditionele kleding. Zij vertellen graag over hun cultuur en alledaagse leven.  Het eiland is ook bekend om zijn textiel. U krijgt een demonstratie van de traditionele weeftechnieken.

Hierna krijgt u een lunch geserveerd bestaande uit forel, vers gevangen in het meer, en lokaal geteeld fruit en groente.

Later op de dag vaart u terug naar Puno.

Accommodatie:
Dag 11: Puno – La Paz

U wordt bij uw hotel opgehaald en naar het busstation gereden. Hier wacht de bus op u, die u naar La Paz brengt. Dit is de hoofdstad van Bolivia en is een van de bijzonderste en fascinerendste steden van de wereld. De stad ligt op een hoogte van 4.000 meter en is daarmee de hoogstgelegen administratieve hoofdstad ter wereld. Bij het passeren van de grens krijgt u van de grenswachten een stempel in uw paspoort. U wordt vervolgens naar uw hotel gereden. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Accommodatie:
Dag 12: La Paz

Vandaag staat er een stadsrondleiding in en rondom La Paz op het programma. De meer dan 6.000 meter hoge, besneeuwde berg de Illimani domineert het uitzicht vanaf de meeste delen van de stad. De eerste plek die u bezoekt is Valle de la Luna, de Maanvallei, die zijn naam te danken heeft aan zijn bijzondere rotsformaties. Hierna keert u terug naar La Paz en bezoekt het centrale plein van de stad, Plaza Murillo, waar het presidentieel paleis uit 1850 staat, ook wel Palacio Quemado (het verbrande paleis) genoemd, omdat het tot twee keer toe door een volksmenigte werd aangestoken. Niet ver hier vandaan staat de moderne kathedraal van de stad. De omliggende straten vormen samen de gezelligste wijk van de stad. Straten met kinderkopjes zonder verkeer en goed bewaard gebleven koloniale gebouwen dragen hiertoe bij.  De smalle straatjes voeren via de bergwand naar een ander gezellig gebied achter Plaza San Francisco. Op dit plein vindt u overigens een grote stenen kerk en een standbeeld van Jezus met een blauw verlicht aureool. Vaak ziet u hier Boliviaanse ‘campeninas’, vrouwen van het platteland, die gekleed in kleurrijke kleding kleedjes, wollen truien, noten en kruiden verkopen.

De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt zelf de stad verkennen. Achter de Plaza San Francisco bevindt zich de beroemde Mercado de Hechiceria (heksenmarkt), waar oudere vrouwen magische amuletten en flesjes gevuld met gekleurde stukjes hout en olie verkopen, die al naar gelang de inhoud geluk brengen op het gebied van de liefde, geld en gezondheid. Het zal u absoluut niet ontgaan dat eten tot de cultuur van La Paz behoort. De stad kent vele heerlijke specialiteiten. Ga gerust bij een van de kraampjes zitten en kijk onder het genot van een kop thee naar het Boliviaanse straatleven. Later op de dag kunt u een sterke chicha (een uit mais gegiste drank) of het uitstekende lokale bier proberen. Of wat te denken van een chuflay, een drankje dat o.a. de lokale alcohol singani bevat. Het is ook een goed idee om de vele musea in de stad te bezoeken, met voorwerpen van de Pacifische Oorlog, schilderijen en meubelen uit de koloniale tijd en exposities over de cultuur van de bevolkingsgroepen de Ayoreo en de Chipaya.

Accommodatie:
Dag 13: Terugreis

U neemt afscheid van Peru en Bolivia. U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht, vanwaaruit u naar Nederland vliegt met tussenlanding(en) onderweg.

Dag 14: Weer thuis

Na een vakantie vol belevenissen komt u in Nederland aan.

Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.