Peru - Reisinformatie

Peru - Reisinformatie

Peru - Reisinformatie

1. Klimaat

Peru heeft in tegenstelling tot de andere landen rond de evenaar niet een uitsluitend tropisch klimaat. Het Andesgebergte zorgt voor een grote klimatologische variatie. Het land kent 3 verschillende klimaatzones. Aan de kust ligt de zeer droge woestijn met gematigde temperaturen, weinig neerslag en een hoge vochtigheidsgraad, afgezien van de warmere en nattere noordelijke streken. Hier zijn de zomers (december-april) warm, de temperatuur kan oplopen tot 35 graden. In het koude Andesgebergte regent het ‘s zomers vaak. De temperatuur en vochtigheidsgraad nemen af naarmate de hoogte toeneemt. Het regenseizoen loopt van november tot en met maart. De regen valt in de regel in korte hevige buien. De regen valt vaak in korte tijd. Het Amazoneregenwoud kenmerkt zich klimatologisch door overvloedige regenval en hoge temperaturen, afgezien van het zuidelijke deel. Dat deel kent koude winters en seizoensgebonden neerslag. De grootste kans op droog weer is er tussen april en oktober.

Weerstatistiek van Lima:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 26 27 27 25 22 19 18 18 19 20 22 24
Nachttemp. 19 19 19 17 16 14 14 14 14 14 15 17
Neerslag mm 1 0 1 0 2 4 5 6 5 2 1 1
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 26 19 1
FEB 27 19 0
MRT 27 19 1
APR 25 17 0
MEI 22 16 2
JUN 19 14 4
JUL 18 14 5
AUG 18 14 6
SEP 19 14 5
OKT 20 14 2
NOV 22 15 1
DEC 24 17 1

Weerstatistiek van Cusco:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 20 21 21 22 21 21 21 21 22 22 23 21
Nachttemp. 7 7 7 4 2 1 -1 1 4 6 6    7
Neerslag mm 163 150 109 51 15 5 5 10 25 66 76 137
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 20 7 163
FEB 21 7 150
MRT 21 7 109
APR 22 4 51
MEI 21 2 15
JUN 21 1 5
JUL 21 -1 5
AUG 21 1 10
SEP 22 4 25
OKT 22 6 66
NOV 23 6 76
DEC 21 7 137
2. Vorm van reizen

Excursies en transfers vinden per kleine, internationale groepen plaats, met Engelssprekende gids.

3. Wat is de beste periode om naar Peru te reizen?

De beste reistijd voor Peru is de periode van april tot en met oktober. De hoogvlakte (Puno en Cusco) kent een regenseizoen. Deze duurt van november tot en met maart. De droogste maanden zijn tijdens onze zomerperiode (juni – augustus). Het weer in Lima is het hele jaar door mooi.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Lamatravel.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Visum

U heeft als Nederlands staatsburger geen visum nodig voor een verblijf minder dan 90 dagen. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort. De eis wat betreft de geldigheidsduur van het paspoort kan variëren, maar in de regel, moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van uw terugkomst. Daarnaast moet het paspoort tenminste nog 1 lege visumpagina hebben. Omdat deze regels kunnen veranderen, raden we u aan de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen.

Bij het reizen via de VS geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de VS dient u een ESTA-inreistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Zonder ESTA-inreistoestemming wordt u niet tot de VS toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Vraag de inreistoestemming ruim op tijd aan, uiterlijk 72 uur voor het vertrek naar de VS. Een ESTA kost 14 USD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de ESTA via de volgende link aanvragen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Zorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 2 jaar. Als het paspoort waarmee u de ESTA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw ESTA tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ESTA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een ESTA aan te vragen.

Als u op 1 maart 2011 of later in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest, dient u een visum bij de Amerikaanse ambassade aan te vragen. U kunt geen ESTA aanvragen. Hetzelfde geldt als u een dubbele nationaliteit heeft waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is.

Bij het reizen via Canada geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de Canada dient u een eTA-inreistoestemming (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Zonder eTA wordt u niet tot Canada toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Dien de aanvraag ruim op tijd in. Een eTA kost 7 CAD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de eTA via de volgende link aanvragen: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspZorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 5 jaar. Als het paspoort waarmee u de inreistoestemming heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw inreistoestemming tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ETA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een eTA aan te vragen.

7. Vaccinatie

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Zuid- of Midden-Amerikaans land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u het vaccinatiebewijs altijd op reis meeneemt.

8. Taal

In Peru wordt Spaans gesproken. De Peruanen zijn echter zeer behulpzaam en vinden het leuk de Engelse woorden te gebruiken die ze kennen. Op het platteland spreekt men bijna geen Engels, daarom gebruiken wij tweetalige gidsen (Engels/Spaans). U kunt na veel zinnen ‘por favor’ zeggen. Dit betekent ‘alstublieft’. ‘Gracias’, dat ‘dank u wel’ betekent, zal ook een glimlach op de gezichten toveren.

9. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Peru hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.

In zomertijd: – 7 uren. Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 5.00 uur in Peru.

In wintertijd: – 6 uren.

10. Munteenheid

De munteenheid in Peru is de sol (PEN). Op https://www.valuta.nl/omrekenen kunt u altijd de huidige koers zien. We raden u aan zowel een creditcard als Amerikaanse dollars (USD) in contanten mee te nemen. Creditcards kunt u in veel hotels, restaurants en winkels gebruiken en u vindt een groot aantal geldautomaten (ATM) in alle grote steden en luchthavens. U kunt Amerikaanse dollars (USD) op wisselkantoren in luchthavens en grote steden wisselen. In hotels kunt u ook vaak dollars in sol wisselen, maar tegen een onvoordelige koers.

11. Elektriciteit

In Peru gebruikt men 220 volt. Normaal zijn de stekkers zoals in Nederland.

12. Prijsniveau

In het algemeen ligt het prijsniveau in Peru lager dan dat in Nederland. Dit geldt ook voor het uit eten gaan, maar er zijn natuurlijk restaurants in alle prijsklassen. Op het platteland is het prijsniveau lager dan in de grote steden.

13. Fooien

Aan hotelpersoneel, obers in restaurants, gidsen en chauffeurs wordt in de regel fooi gegeven. Dus het is een goed idee wat briefgeld en munten bij u te hebben.

Fooien tijdens de trekking op het Incapad:
Na het avondeten houden de kok en de dragers een kleine ceremonie om afscheid van u te nemen, aangezien ze de volgende ochtend niet mee naar Machu Picchu gaan. Het is de gewoonte dat ze fooi krijgen als dank voor de door hen bewezen diensten. Als vuistregel kunt u van het volgende uitgaan:

80 PEN per drager. Het aantal dragers varieert afhankelijk van de grootte van de groep. De fooien worden de laatste avond gegeven, aangezien de dragers de volgende ochtend niet mee naar Machu Picchu gaan.

100 PEN voor de kok. De fooi wordt de laatste avond gegeven, aangezien de kok de volgende ochtend niet mee naar Machu Picchu gaat.

120 PEN voor de gids. Deze fooi kan na de rondleiding in Machu Picchu worden gegeven.

NB: bovengenoemde bedragen gelden per groep en dus niet per deelnemer. We raden aan dat de groep als geheel voor de fooien zorgt en de verzamelde bedragen overhandigt.

14. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

15. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Peru is +51. Het kan duur zijn vanuit Peru naar huis te bellen. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.

In de meeste grote steden zijn internetcafés te vinden.

16. Veiligheid

Overal in de wereld waar armoede is, is het raadzaam discreet te zijn. Het is niet verstandig om waardevolle spullen achter te laten of ze openlijk te tonen. Wij werken alleen met opgeleide, ervaren en gecertificeerde reisleiders, die altijd bereid zijn u met betrekking tot veiligheid van raad te voorzien en precies weten waar u zich veilig kunt begeven. Als u altijd het advies van de reisleider volgt, zal er geen gevaar zijn.

17. Eten en drinken

De Peruanen zijn bekend om hun lekkere eten, vaak bereid met peper en knoflook. Tevens gebruikt men een grote variatie aan voortreffelijke groenten. Aan de kust vindt u goede restaurants waar vis en schaaldieren worden geserveerd. In het binnenland kunt u geroosterde cavia eten, al sinds de Incatijd een delicatesse. Bij alle gerechten wordt in de regel aardappelen of rijst geserveerd. De beroemdste drank in Peru is Pisco Sour. Dit is een lokaal geproduceerde, gedistilleerde drank gemaakt van limoensap, eiwit en suiker. Uitstekende Peruaans bier en de bekende frisdrank inca Kola, dat eigenlijk meer naar citroen dan cola smaakt, zijn ook verkrijgbaar.

18. Hoogteziekte

Het is moeilijk te voorspellen wie wel en wie niet door hoogteziekte wordt getroffen. Het heeft niets te maken met het lichamelijk wel of niet in goede conditie zijn. Het kan iedereen overkomen. Het is echter mogelijk enige voorzorgsmaatregelen tegen hoogteziekte te nemen. Toch is dit geen garantie om hoogteziekte te voorkomen. Het is mogelijk hoogteziekte te voorkomen met medicijnen (vraag uw apotheek of arts). Verder raden wij aan veel vocht (water) tot u te nemen, alcohol te vermijden en te volstaan met lichte maaltijden.

De kans op hoogteziekte neemt toe naarmate de hoogte toeneemt en de snelheid waarmee men stijgt toeneemt. Het is belangrijk pauzes in te lassen en het rustig aan te doen. De symptomen van hoogteziekte zijn misselijkheid, hoofdpijn en overgeven. Als deze symptomen aanhouden, is er helaas slechts een remedie en dat is af te dalen. Het is daarom het beste het lichaam langzaam aan de hoogte te laten wennen. De volgorde waarin een rondreis in Peru wordt gemaakt is om die reden belangrijk.

19. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

20. Upgrade en extra beenruimte

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Wij kunnen uw ticket niet naar deze stoelen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.  Wij kunnen helaas ook niet voor het reserveren van stoelen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

21. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Peru, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een windjack in de handbagage is een goed idee.

NB: Wanneer u Machu Picchu gaat bezoeken gelden er restricties voor het aantal kg dat u in de trein van Cusco naar Agues Calientes mee mag nemen. U dient daarom slechts een kleine tas mee te nemen naar Machu Picchu. De rest van uw bagage wordt in het hotel in Cusco opgeslagen.

22. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Peru wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. Wij informeren u over het tijdstip waarop u bij aankomst in Peru wordt opgehaald.

23. Richtsnoer voor inpaklijst Inka- en Salkantay-trekking

Let op:

Tijdens de trekking op het Incapad worden kampeerspullen, eten en tot 6 kg per deelnemer aan persoonlijk bagage door dragers vervoerd.

De twee eerste dagen van de trekking op het Salkantay-pad worden kampeerspullen, eten en tot 6 kg per deelnemer aan persoonlijk bagage door paarden vervoerd. Op de derde dag zit de taak van de paarden en paardenverzorgers erop. Uw bagage wordt naar de trein gedragen en weer aan u gegeven voordat u het laatste stuk naar Aguas Calientes rijdt.
De paarden kunnen de tweede dag op dit pad tot extra steun zijn. Op die dag wordt de zware pas, op een hoogte van 4.600 meter gelegen, namelijk gepasseerd.

Op beide trekkingen dient uzelf uw rugzak met schone kleding, regenpak, water, snacks en camera te dragen.

 • Een rugzak (tot 30 liter is een redelijk formaat)
 • Goede wandelschoenen
 • Sandalen of andere gemakkelijke schoenen voor ‘s avonds in het kamp
 • Wind- en waterdicht jack (bijv. van Goretex)
 • Waterfles
 • Waterzuiveringstabletten
 • Camera (waterdicht etui is aan te raden)
 • Extra batterijen voor de camera
 • Kopie van uw reisdocumenten zoals paspoort, vliegtickets, reisverzekering, zorgverzekeringsbewijs
 • Anti-muggenspray
 • Zonnebril
 • Zonnecrème
 • Hoed
 • Zwemkleding
 • Verrekijker
 • een hoofdlamp mee te nemen

Een slaapzak kan voor 8 USD per dag worden gehuurd. Daarom raden we aan zelf een lakenzak mee te nemen. U kunt ook uw eigen slaapzak meenemen.

24. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.