• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds
15 dagen

Yucatan rondreis in Mexico

Reis rond op het schiereiland Yucatán en bezoek o.a. de ruïnes van de Mayastad Uxmal en de watervallen van Agua Azul en Misol-Ha.

Yucatan rondreis in Mexico Yucatan rondreis in Mexico
15 dagen

Yucatan rondreis in Mexico

Reis rond op het schiereiland Yucatán en bezoek o.a. de ruïnes van de Mayastad Uxmal en de watervallen van Agua Azul en Misol-Ha.

Kies deze reis omdat…

Tijdens deze reis ziet u o.a. de prachtige natuur, indrukwekkende Mayaruïnes en goed bewaard gebleven koloniale gebouwen uit de Spaanse tijd. U bezoekt de hoogtepunten van het land, te weten Chichén Itzá, ruïnesteden Uxmal en Kabah en ruïnes van de Mayastad Palenque. De schilderachtige natuur zal ongetwijfeld grote indruk op u maken wanneer u de turkooizen watervallen bezoekt en in de kloof van Sumidero vaart.  In Mexico zijn de sporen van de fascinerende geschiedenis nog steeds duidelijk zichtbaar. U bezoekt daarom goed bewaard gebleven koloniale steden en interessante indianendorpen. In laatstgenoemde kunt u zien hoe de nakomelingen van de Maya’s hun identiteit en cultureel erfgoed hebben weten te behouden. De reis wordt afgerond met ontspanning in Playa del Carmen, waar u kunt genieten van witte stranden en kristalhelder water.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
In de prijs is inbegrepen
 • Vlucht van Nederland naar Cancun heen en terug, met overstap
 • 1 binnenlandse vlucht: Tuxtla Gutiérrez – Cancun
 • Transfers van en naar de luchthavens (vindt in kleine, internationale groepen plaats)
 • Bus: Cancun – Mérida
 • Eersteklas bus: Mérida – Campeche – Palenque
 • Bus: Palenque – San Cristobal de las Casas – Tuxtla Gutiérrez // Cancun – Playa del Carmen
 • 13 overnachtingen in goede hotels incl. ontbijt
 • 1 x lunch (dag 2)
 • Individuele rondreis. Alle excursies vinden echter in kleine, internationale groepen plaats, met lokale Engelssprekende gidsen (met uitzondering van dag 7 en 9)
 • Dag en nacht bemande noodtelefoon gedurende de hele vakantie
 • Vertrekgarantie – de reis gaat door ongeacht het aantal deelnemers
 • Dagelijks vertrek

Deze excursies zijn in de prijs inbegrepen:

 • Excursie naar een van de nieuwe wereldwonderen, Chichén Itzá
 • Excursie naar ruïnesteden Uxmal en Kabah
 • Excursie naar Mayastad Palenque
 • Excursie naar watervallen van Agua Azul en Misol-Ha
 • Excursie naar indianendorpen Chamula en Zinacantan
 • Boottocht in kloof van Sumidero
 • Entreegeld voor genoemde bezienswaardigheden
Bekijk alle foto's
Foto's
Gedetailleerd reisprogramma
Dag 1: Vertrek uit Nederland en aankomst in Cancun

Vandaag vertrekt u vanuit Nederland naar Cancun op het schiereiland Yucatán met tussenlanding(en) onderweg. In de luchthaven van Cancun wordt u door een chauffeur opgewacht en naar uw hotel gereden.

Dag 2: Cancun – Chichén Itzá – Mérida

Vandaag rijdt u naar Mérida. Deze stad werd in 1542 op de plaats van de voormalige Mayastad Tihó gesticht. Mérida wordt ‘de witte stad’ genoemd vanwege de vele witgekalkte huizen. De lokale inwoners noemen de stad het Parijs van Mexico omdat het de meest Europese stad van het schiereiland Yucatán is.

Voordat u in Mérida aankomt, bezoekt u ruïnestad Chichén Itzá, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en uitgeroepen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.  De ruïnes laten sporen van twee verschillende cultuurtijdperken zien, de ene van de Maya’s en de andere van de Itza’s. De Maya’s waren hoogontwikkeld op astronomisch en architectonisch gebied, wat ook aan de ruïnes is te zien. U ziet de beroemde, 25 meter hoge piramide El Castillo. Deze piramide beeldt de Mayakalender uit. In maart en september lijkt het alsof er een ‘slang’ bij de trap aan de noordzijde zit. Dit is echter schaduw van de zon. U ziet ook het grootste antieke voetbalveld van Mexico – het meet meer dan 180 x 70 m, de Tempel van de Krijgers – beroemd om het beeld van Chac Mool, en het observatorium waar de Maya’s astronomie bedreven. Daarnaast bezoekt u de Cenote Sagrado, de heilige bron die voor religieuze ritualen werd gebruikt. De bron voorzag de Maya’s van water. Als dank brachten de Maya’s offers aan de regengod Chac. Op de bodem van de bron zijn mensenbotten en waardevolle voorwerpen gevonden.

Dag 3: Uxmal – Kabah

Vandaag maakt u een dagtocht naar een aantal van de beroemdste archeologische plaatsen van Yucatán. De eerste plaats die u bezoekt is de oude Mayastad Uxmal. De stad werd omstreeks 500 gesticht en was tot ongeveer 1200 de machtigste stad van het westelijke deel van Yucatán. Uxmal betekent in de Mayataal ‘driemaal gebouwd’, maar feitelijk is Uxmal opgebouwd in totaal vijf bouwfasen. Dit is overigens een typisch Midden-Amerikaanse traditie. Uxmal verkeert in een veel betere staat dan andere Mayasteden, omdat de stad buitengewoon goed is gebouwd. Veel bouwwerken in deze stad werden gebouwd van perfect uitgehakte stenen zonder gebruik van cement.

Hier kunt u op de heuvels een aantal van de mooiste en indrukwekkendste Mayaruïnes zien. Bijvoorbeeld het gouverneurspaleis – een lang, laag gebouw dat op een 12 meter hoog platform is gebouwd; de Piramide van de Tovenaar – een prachtige piramide die als tempel diende; en het vierhoekige nonnenklooster – het mooiste vierhoekige bouwwerk van Uxmal. Laatstgenoemd gebouw heeft buitenmuren met zorgvuldig uitgehakte versieringen en een groot sportveld met inscripties die vertellen dat het klooster in 901 door Chan Chak K’ak’nal-Ahau werd gebouwd. Met een beetje geluk ziet u de hagedissen die tussen de ruïnes leven.

Hierna bezoekt u Kabah. Dit betekent in de Mayataal ‘sterke hand’. Het is na Uxmal de grootste Mayastad van de regio Puuc. Kabah is vooral bekend om de Codz Poop. Dit betekent ‘paleis van de maskers’. De gevel bestaat uit honderden Chac-maskers. Chac-Mool was de regengod van de Maya’s. Wanneer u dit droge gebied ziet, zult u begrijpen waarom deze god zo belangrijk was.

Aan het einde van de middag rijdt u terug naar het hotel.

Dag 4: Mérida – Campeche

De volgende stop tijdens de reis is de beeldschone stad Campeche. U wordt bij het hotel opgehaald en naar het busstation gereden. Vanaf hier rijdt u met een eersteklas bus naar de stad – een rit van ca. 2,5 uur. Na aankomst op het busstation van Campeche wordt u met de taxi opgehaald en naar uw hotel gereden.

Campeche werd in 1540 door Spaanse conquistadores op de reeds bestaande Mayastad Can Pech gesticht. Het was de belangrijkste handelsstad in het zuiden van Mexico en daarom woonden er veel rijke kooplui. Dit had tot gevolg dat er ontelbare piratenaanvallen plaatsvonden, waar de Spaanse koning uiteindelijk genoeg van kreeg. Hij besloot daarom een muur om de stad te bouwen om de inwoners en hun bezittingen te beschermen.

Veel van de oude stadsmuren en vestingen uit de Spaanse koloniale tijd zijn bewaard gebleven, wat een van de redenen is dat de stad op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

U kunt de rest van de dag gebruiken om zelf op verkenning in deze prachtige stad te gaan. U zult ongetwijfeld onder de indruk raken van de schoonheid van de stad en vooral zijn spannende geschiedenis. Geniet vanaf de gezellige havenpromenade, te midden van lokale bewoners die hun avondwandeling maken, van een mooie zonsondergang boven de Golf van Mexico.

Dag 5: Campeche – Palenque

U wordt bij het hotel opgehaald en naar het busstation gereden, waar u opnieuw met een eersteklas bus verder reist, deze keer naar Palenque, een rit van ca. 6 uur. Bij aankomst op het busstation van Palenque kunt u het korte stukje naar het hotel wandelen of voor eigen rekening een taxi nemen.

Dag 6: Palenque

Palenque wordt omgeven door een tropisch regenwoud en is bekend om zijn schoonheid en fantastische ligging met uitzicht over het vlakke Yucatán. Palenque was een van de grootste Maya-steden. De nabijgelegen ruïnes zijn naar deze stad genoemd en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze prachtige Mayaruïnes vindt u diep in het dichte regenwoud van de Mexicaans deelstaat Chiapas. U kunt hier o.a. de Inscriptietempel, grafkamer van koning Pacal de Grote, zien.

Dag 7: Palenque – San Cristobal de las Casas

Vandaag rijdt u van Palenque naar San Cristobal de las Casas. Onderweg bezoekt u de 35 meter hoge waterval Misol-Ha, bekend om zijn schoonheid. Dit prachtige landschap met mahoniebomen en zapote’s bevindt zich midden in tropische vegetatie. De waterval is ontstaan door afzetting van de rotswand bij een rivier. Door de afzetting heeft zich een natuurlijk bad bij de waterval gevormd. In dit natuurlijke bad kunt u zwemmen.

Hierna bezoekt u de prachtige watervallen van Agua Azul. Door het turkooizen water, de intense kleuren, de specifieke geluiden en het voortdurend aanwezige briesje is dit de mooiste en indrukwekkendste natuur die Mexico te bieden heeft. Er zijn meer dan 500 kleine en grote watervallen op een hoogte variërend van 3 tot 30 meter.

Vervolgens gaat u naar San Cristobal de las Casas, gelegen op een hoogte van ca. 2100 meter. Deze stad werd eerst slechts ‘San Cristobal’ genoemd. Later werd ‘de las Casas’ toegevoegd ter ere van Bartolomé de las Casas, een Spaanse priester die voor de rechten van de indianen vocht.

Op deze dag is er helaas geen Engelssprekende gids aanwezig (wat ook niet nodig is).

Dag 8: Excursie naar indianendorpen

Vandaag bezoekt u twee indianendorpen. San Juan de Chamula wordt bewoond door 50.000 oorspronkelijke Maya’s, primair Tzotzil en Tzeltals. Het is essentieel voor de Maya’s om hun specifieke identiteit en cultureel erfgoed te behouden, wat o.a. te zien is aan het feit dat ze hun eigen taal hebben, en de plaats waarin ze wonen een eigen politie en eigen regels kent.

U bezoekt de bijzondere kerk bij het centrale plein in het dorp, die absoluut een bezoek waard is. Deze kerk is een goed voorbeeld van het samensmelten van het oorspronkelijke Maya-indiaanse geloof enerzijds en het katholieke geloof anderzijds. Indianen bidden aan de Maya-god of de heilige die hen volgens hun geloof kan helpen een ziekte te genezen of een wens in vervulling te laten gaan. Er zijn geen kerkbanken aanwezig, dus men knielt en bidt op de vloer te midden van de vele brandende kaarsen. De lucht is zwaar van de wierook en langs de muur staan houten beelden van hun heiligen en van Johannes de Doper. Laatstgenoemde is de patroonheilige van het dorp.

Zowel San Juan de Chamula als Zinacantan is bekend om zijn weeftechniek. Elke dorp heeft zijn eigen bijzondere kleding met nauwkeurig ontworpen patronen en kleuren. De indianen staan gekleed in kleurrijke kleding op de markten om katoenen en wollen kleding en keramiek te verkopen.

Dag 9: San Cristobal de las Casas – Sumidero – Tuxtla – Playa del Carmen

Vandaag neemt u afscheid van San Cristobal de las Casas en rijdt naar Sumidero. Hier maakt u een 2 uur durende tocht met een speedboot in de 13 km lange kloof van Sumidero. Het is een ongelooflijk mooie boottocht, met een beetje geluk ziet u krokodillen, apen en gieren.

Hierna gaat u naar Tuxtla, vanwaar u naar Cancun vliegt en vervolgens naar het prachtige vakantieparadijs Playa del Carmen rijdt, waar witte stranden met palmen en kristalhelder water op u wachten.

Op deze dag is er helaas geen Engelssprekende gids aanwezig (wat ook niet nodig is).

Dag 10-13: Playa del Carmen

De dagen zijn te vrije besteding. U kunt genieten van Playa del Carmen en ontspannen aan het mooie, witte strand. Het is mogelijk verschillende watersporten te beoefenen zoals windsurfen en jetskiën. Bij het eiland Cozumel kunt u snorkelen en duiken. Hier ligt het wereldberoemde duikparadijs met grotten en mooie riffen. Er vaart rechtstreeks een veerboot van het strand bij Playa del Carmen naar Cozumel, een overtocht van ca. 30-45 minuten.

Het centrum van Playa del Carmens is Plaza Mayor. Dit ligt aan het strand en vlak bij de veerboot naar het duikparadijs Isla Cozumel. Bij Plaza Mayor begint de hoofdwinkelstraat van de stad, Avenida 5. Hier vindt u een zee aan winkels, restaurants en bars. ‘s Avonds worden de stranden in bars omgetoverd met in de regel livemuziek, vaak reggae of calypso. Genietend van een koude Corona, goede muziek en het uitzicht op de Caribische Zee kunt u zich bijna geen beter begin van de avond voorstellen.

Dag 14: Weer naar huis

Dit is uw laatste dag in Mexico. U wordt naar de luchthaven van Cancun gereden. Vanaf daar vliegt u naar huis.

Dag 15: Weer thuis

Weer thuis in Nederland.

Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden.
U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Asiatours.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.