Guatemala - Reisinformatie

Guatemala - Reisinformatie

Guatemala - Reisinformatie

1. Klimaat

Guatemala heeft een warm, tropisch klimaat. In het hoogland is het klimaat echter milder.

Weerstatistiek van Panajachel:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 22 23 25 25 25 24 23 24 23 22 23 22
Nachttemp. 12 12 13 15 16 16 16 16 16 15 14 13
Neerslag mm 0 0 6 12 45 72 87 57 105 48 9 3
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 22 12 0
FEB 23 12 0
MRT 25 13 6
APR 25 15 12
MEI 25 16 45
JUN 24 16 72
JUL 23 16 87
AUG 24 16 57
SEP 23 16 105
OKT 22 15 48
NOV 23 14 9
DEC 22 13 3

Weerstatistiek van Flores(noordelijk Guatemala):

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 26 26 29 31 32 31 31 31 30 28 27 26
Nachttemp. 17 18 18 20 21 22 22 22 22 21 19 19
Neerslag mm 21 12 15 9 45 87 93 66 69 60 36 18
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 26 17 21
FEB 26 18 12
MRT 29 18 15
APR 31 20 9
MEI 32 21 45
JUN 31 22 87
JUL 31 22 93
AUG 31 22 66
SEP 30 22 69
OKT 28 21 60
NOV 27 19 36
DEC 26 19 18
2. Vorm van reizen

Excursies en transfers vinden per kleine, internationale groepen plaats, met Engelssprekende gids.

3. Wat is de beste periode om naar Guatemala te reizen?

Guatemala staat bekend als ‘het land van de eeuwige lente’. De temperaturen zijn altijd aangenaam. U kunt echter het beste in ons winterseizoen naar Guatemala reizen, dat wil zeggen van oktober tot en met april. De periode mei tot en met oktober is het regenseizoen. Er kan dan tropische regen voorkomen, dat wil zeggen een intense regenbui aan het einde van de middag. De bui duurt in de regel een uur en stopt net zo plotseling als dat het begon en maakt plaats voor de hete zon. Het temperatuurverschil tussen de twee jaargetijden is niet zo groot als in andere landen.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Lamatravel.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Guatemala wordt Spaans gesproken. De Guatemalanen zijn echter zeer behulpzaam en vinden het leuk de Engelse woorden te gebruiken die ze kennen. Op het platteland spreekt men bijna geen Engels, daarom gebruiken wij tweetalige gidsen (Engels/Spaans).  U kunt na veel zinnen ‘por favor’ zeggen. Dit betekent ‘alstublieft’. ‘Gracias’, dat ‘dank u wel’ betekent, zal ook een glimlach op de gezichten toveren.

7. Vaccinatie

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Zuid- of Midden-Amerikaans land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u het vaccinatiebewijs altijd op reis meeneemt.

8. Visum

U heeft als Nederlands staatsburger geen visum nodig voor een verblijf minder dan 90 dagen. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort. De eis wat betreft de geldigheidsduur van het paspoort kan variëren, maar in de regel, moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van uw terugkomst. Omdat deze regels kunnen veranderen, raden we u aan de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen.

9. Munteenheid

De munteenheid in Guatemala is de quetzal. Op wisselkoersen kunt u altijd de huidige koers zien. Zoek op GTQ (Guatemalteekse quetzal). We raden aan Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen, die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen. Neem ook uw creditcard mee en onthoud uw pincode goed en noteer deze nergens! Geldautomaten, de zogenaamde ATM’s, vindt u bijna overal. De gangbare creditcards zijn in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Hierbij geldt echter dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken.

10. Prijsniveau

In het algemeen ligt het prijsniveau in Guatemala lager dan dat in Nederland. Dit geldt ook voor het uit eten gaan, maar er zijn natuurlijk restaurants in alle prijsklassen. Op het platteland is het prijsniveau lager dan in de grote steden. Een goede maaltijd is voor ca. € 13 te krijgen.

11. Fooien

Fooi in restaurants hoeft niet meer dan 10% te zijn. U hoeft taxichauffeurs geen fooi te geven. Maar het is de gewoonte dat elke gast de reisleider 5 dollars en de buschauffeur 3 dollars per dag geeft. Er moet echter op worden gewezen dat het geven van fooi altijd vrijwillig en nooit verplicht is, maar in de Latijns-Amerikaanse landen is het een gewoonte en algemeen gebruikelijk.

12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Guatemala hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.

In zomertijd: – 8 uren. Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 4.00 uur in Guatemala.

In wintertijd: – 7 uren, omdat Guatemala zomertijd kent.

13. Elektriciteit

In Guatemala gebruikt men 110 volt. De stekkers hebben platte pinnen. U dient daarom een adapter/reisstekker mee te nemen.

14. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

15. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Guatemala is +502. Het kan duur zijn vanuit Guatemala naar huis te bellen. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.

In de meeste grote steden zijn internetcafés te vinden, maar de verbinding is niet altijd zo snel als bij ons.

16. Veiligheid

Overal in de wereld waar armoede is, is het raadzaam discreet te zijn. Het is niet verstandig om waardevolle spullen achter te laten of ze openlijk te tonen. Wij werken alleen met opgeleide, ervaren en gecertificeerde gidsen, die altijd bereid zijn u met betrekking tot veiligheid van raad te voorzien en precies weten waar u zich veilig kunt begeven. Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn. De hoofdregel is dat men in grote steden extra voorzichtig moet zijn.

17. Eten en drinken

De restaurants in Guatemala hebben een gevarieerd aanbod. Men beheerst hier de kookkunst van meerdere landen. Van alles is te krijgen, van Chinees tot Mexicaans, maar het land heeft natuurlijk ook zijn eigen gerechten: tortilla’s en taco’s. De lekkerste is gegrild vlees met bonen en rijst. Er wordt bier, rum en Quetzalteca bij gedronken.

18. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

19. Upgrade en extra beenruimte

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Wij kunnen uw ticket niet naar deze stoelen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij. Wij kunnen helaas ook niet voor het reserveren van stoelen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Guatemala, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Guatemala wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. Bij aankomst in Guatemala worden vouchers overhandigd, waarop het tijdstip van het ophalen voor de verschillende arrangementen staat aangegeven.

22. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.