Ecuador - Reisinformatie

Ecuador - Reisinformatie

Ecuador - Reisinformatie

1. Klimaat

Weerstatistiek van Quito:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 21 20 20 20 20 20 21 21 21 21 21 21
Nachttemp. 10 10 10 11 11 9 9 9 9 9 9 10
Neerslag mm 142 143 158 174 128 64 30 38 82 132 127 109
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 21 10 142
FEB 20 10 143
MRT 20 10 158
APR 20 11 174
MEI 20 11 128
JUN 20 9 64
JUL 21 9 30
AUG 21 9 38
SEP 21 9 82
OKT 21 9 132
NOV 21 9 127
DEC 21 10 109

Weerstatistiek van Galapagoseilanden:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 29 31 31 31 29 27 26 25 25 25 26 28
Nachttemp. 19 19 19 20 19 18 17 16 16 16 17 18
Neerslag mm 94 82 84 87 38 40 50 41 51 39 31 54
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 29 19 94
FEB 31 19 82
MRT 31 19 84
APR 31 20 87
MEI 29 19 38
JUN 27 18 40
JUL 26 17 50
AUG 25 16 41
SEP 25 16 51
OKT 25 16 39
NOV 26 17 31
DEC 28 18 54
2. Vorm van reizen

Excursies en transfers vinden per kleine, internationale groepen plaats, met Engelssprekende gids.

3. Wat is de beste periode om naar Ecuador te reizen?

Het hoogseizoen is van juni tot en met augustus en van december tot en met januari, maar Ecuador kan het hele jaar door worden bezocht. Van september tot en met mei valt er veel regen in het laagland. In deze periode is het daarentegen droog in de bergen. De Galapagoseilanden kunnen het hele jaar door worden bezocht, omdat het daar altijd goed weer is en er nauwelijks regen valt.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Lamatravel.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Verplichte reisverzekering

Bij aankomst in Galapagos moeten reizigers in staat zijn om een certificaat of verzekeringsbewijs inclusief dekking voor medische kosten (zorgpas en polisoverzicht in het Engels) aan te kunnen tonen. De reisverzekering moet geldig zijn gedurende het hele verblijf.

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Ecuador wordt Spaans gesproken. De Ecuadoranen zijn echter zeer behulpzaam en vinden het leuk de Engelse woorden te gebruiken die ze kennen. Op het platteland spreekt men bijna geen Engels, daarom gebruiken wij tweetalige gidsen (Engels/Spaans). U kunt na veel zinnen ‘por favor’ zeggen. Dit betekent ‘alstublieft’. ‘Gracias’, dat ‘dank u wel’ betekent, zal ook een glimlach op de gezichten toveren.

7. Vaccinatie

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Zuid- of Midden-Amerikaans land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u het vaccinatiebewijs altijd op reis meeneemt.

8. Visum

U heeft als Nederlands staatsburger geen visum nodig voor een verblijf minder dan 90 dagen. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort. De eis wat betreft de geldigheidsduur van het paspoort kan variëren, maar in de regel, moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van uw terugkomst. Daarnaast moet het paspoort machinaal leesbaar zijn en tenminste 1 lege visumpagina hebben. Omdat deze regels kunnen veranderen, raden we u aan de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen.

Bij het reizen via de VS geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de VS dient u een ESTA-inreistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Zonder ESTA-inreistoestemming wordt u niet tot de VS toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Vraag de inreistoestemming ruim op tijd aan, uiterlijk 72 uur voor het vertrek naar de VS. Een ESTA kost 14 USD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de ESTA via de volgende link aanvragen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Zorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 2 jaar. Als het paspoort waarmee u de ESTA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw ESTA tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ESTA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een ESTA aan te vragen.

Als u op 1 maart 2011 of later in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest, dient u een visum bij de Amerikaanse ambassade aan te vragen. U kunt geen ESTA aanvragen. Hetzelfde geldt als u een dubbele nationaliteit heeft waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is.

Bij het reizen via Canada geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de Canada dient u een eTA-inreistoestemming (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Zonder eTA wordt u niet tot Canada toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Dien de aanvraag ruim op tijd in. Een eTA kost 7 CAD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de eTA via de volgende link aanvragen: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspZorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 5 jaar. Als het paspoort waarmee u de inreistoestemming heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw inreistoestemming tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ETA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een eTA aan te vragen.

9. Munteenheid

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar. Op wisselkoersen kunt u altijd de huidige koers zien. Zoek op USD (Amerikaanse dollar). Neem ook uw creditcard mee en onthoud uw pincode goed en noteer deze nergens! Geldautomaten, de zogenaamde ATM’s, vindt u bijna overal. De gangbare creditcards zijn in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Ook hier geldt dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken. Op de cruiseboten die langs de Galapagoseilanden varen, kunnen fooien echter slechts in contanten worden gegeven.

10. Prijsniveau

In het algemeen ligt het prijsniveau in Ecuador lager dan dat in Nederland. Dit geldt ook voor het uit eten gaan, maar er zijn natuurlijk restaurants in alle prijsklassen. Op het platteland is het prijsniveau lager dan in de grote steden.

11. Fooien

Aan hotelpersoneel, in restaurants en andere diensten wordt in de regel fooi gegeven. Dus het is een goed idee wat briefgeld en munten bij u te hebben.

Op de cruise bij de Galapagoseilanden wordt aan het einde van de cruise verwacht dat de gids en het personeel op de boot fooi krijgen. Men dient van 10 tot 20 USD per persoon per dag uit te gaan. De procedure is meestal dat er een envelop rondgaat waarbij een richtbedrag wordt aangegeven. U kunt dan zelf bepalen hoeveel fooi u in de envelop stopt.

12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Ecuador hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.

In zomertijd: Ecuador: – 7 uren. Galapagoseilanden: – 8 uren. Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 5.00 uur in Ecuador en 4.00 uur op de Galapagoseilanden.

In wintertijd: Ecuador: – 6 uren. Galapagoseilanden -7 uren.

13. Elektriciteit

Ecuador heeft 110 volt en stekkers met twee platte pinnen. U dient daarom een adapter/reisstekker mee te nemen.

14. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

15. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Ecuador is +593. Het kan duur zijn vanuit Ecuador naar huis te bellen. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.

In de meeste grote steden zijn internetcafés te vinden.

16. Veiligheid

Overal in de wereld waar armoede is, is het raadzaam discreet te zijn. Het is niet verstandig om waardevolle spullen achter te laten of ze openlijk te tonen. Wij werken alleen met opgeleide, ervaren en gecertificeerde reisleiders, die altijd bereid zijn u met betrekking tot veiligheid van raad te voorzien en precies weten waar u zich veilig kunt begeven. Als u altijd het advies van de reisleider volgt, zal er geen gevaar zijn.

17. Eten en drinken

In Ecuador wordt heel veel vis en schaaldieren geserveerd. In het bijzonder het gerecht ceviche, rauwe vis gemarineerd in limoensap, is een delicatesse. Op vele plaatsen is ook geroosterde cavia verkrijgbaar. Dit is al sinds de Incatijd een delicatesse in Ecuador. De vele fruitsappen zijn lekker en fris.

18. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

19. Upgrade en extra beenruimte

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Wij kunnen uw ticket niet naar deze stoelen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.  Wij kunnen helaas ook niet voor het reserveren van stoelen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Ecuador, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Ecuador en op de Galapagoseilanden wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. Wij informeren u over het tijdstip waarop u bij aankomst in Ecuador wordt opgehaald.

22. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.