• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds
16 dagen

Fly-drive Cuba

Cuba ‘zelf rijden’ vakantie van west naar oost. Ervaar Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad, Camagüey, Bayamo, Santiago de Cuba en het mooie strand in Guardalavaca.

Fly-drive Cuba Fly-drive Cuba
16 dagen

Fly-drive Cuba

Cuba ‘zelf rijden’ vakantie van west naar oost. Ervaar Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad, Camagüey, Bayamo, Santiago de Cuba en het mooie strand in Guardalavaca.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
In de prijs is inbegrepen
 • Vlucht van Nederland naar Havana heen en terug, met overstap
 • 1 binnenlandse vlucht in Cuba: Holguín – Havana
 • Transfers van en naar de luchthaven in Havana
 • Autohuur dag 2 tot en met 11, km vrij Bij het ophalen van de auto dient een waarborgsom te worden betaald. Deze wordt bij het inleveren geretourneerd
 • 12 overnachtingen in goede hotels en casa particulares incl. ontbijt
 • 2 overnachtingen in een strandhotel met all-inclusive
 • 2 x diner (dag 3+6)
 • Toeristenvisum voor Cuba
 • Individuele rondreis, alle excursies vinden echter in kleine, internationale groepen met lokale, Engelssprekende gidsen plaats
 • Dag en nacht bemande noodtelefoon gedurende de hele vakantie
 • Vertrekgarantie – de reis gaat door ongeacht het aantal deelnemers
 • Dagelijks vertrek is mogelijk

De volgende excursie is in de prijs inbegrepen:

 • Stadsrondleiding in de oude wijk van Havana

Als u liever in een hotel dan in een casa particular wilt verblijven neem dan contact met ons op om informatie over de meerprijs te krijgen.

Kies deze reis omdat…

Deze Cuba ‘zelf rijden’ reis voert u van west naar oost en laat u de hoogtepunten van het land zien. Met een eigen auto bent u helemaal vrij om te gaan en te staan waar u wilt. Cuba is bovendien een relatief gemakkelijk land om in te rijden. Alle accommodaties zijn van tevoren geboekt en u kunt in uw eigen tempo de bezienswaardigheden van het land bezoeken en onderweg zoveel stops maken als u wilt.

Van de prachtige hoofdstad van Cuba, Havana, voert uw ‘zelf rijden avontuur’ u naar de mooie en vruchtbare natuur van de Viñales-vallei. Hierna rijdt u naar de historische en koloniale parels Cienfuegos en Trinidad. Onderweg naar het oosten van Cuba komt u langs vele spannende plaatsen. In het oosten bezoekt u de op een na grootste stad van Cuba, Santiago de Cuba. De stad is bekend om zijn geschiedenis, muziek en zeer bijzondere Caribische sfeer.

U sluit de reis af aan het witte strand van Guardalavaca, tussen de palmen en bij het turquoise water. Hierna keert u terug naar Havana.

Bekijk alle foto's
Foto's
Gedetailleerd reisprogramma
Dag 1: Vertrek vanuit Nederland

Vertrek vanuit Nederland met tussenlanding(en) onderweg en aankomst op de luchthaven van Havana. Ter plaatse wordt u door een chauffeur opgewacht die u vervolgens naar de accommodatie waar u overnacht brengt.

Accommodatie:
Dag 2: Stadsrondleiding in Havana - Ophalen van uw huurauto

Na het ontbijt maakt u een stadsrondleiding in de oude wijk van Havana. Doe stevige wandelschoenen aan en laat u meevoeren door de geplaveide straatjes van Havana, naar de indrukwekkende pleinen met de fraaie koloniale gebouwen. U zult het contrast zien tussen de gerestaureerde en goed onderhouden gebouwen en straten, en de wijken met veel vergane glorie. Maar juist daardoor is Havana zo uniek. U bezoekt onder meer het oudste plein van de stad, het Plaza de las Armas, waar het stadsmuseum en het paleis van de gouverneur ligt. En daarnaast gaat u naar het Plaza de San Francisco Asis aan de haven van Havana, Plaza Vieja en Plaza de la Catedral met de prachtige kathedraal. De oude wijk van Havana staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

‘s Middags/’s avonds kunt u uw huurauto ophalen, zodat u er de volgende ochtend meteen op uit kunt.

U hebt de rest van de middag en avond ter vrije besteding.

Accommodatie:
Dag 3: Havana - Viñales-dal

Vandaag begint u aan de eigenlijke ‘zelf rijden’ vakantie. U verlaat Havana en zet koers naar het Viñales-dal, waar de prachtige natuur op u wacht.

In het landschap worden vruchtbare dalen met banaanpalmen, mangobomen en tabaksvelden afgewisseld met enorme heuvels van kalksteen, ook ‘mogotes’ genoemd. De boeren telen hun gewassen en tabak nog steeds op de ouderwetse wijze met ossenwagens. Het Viñales-gebied is bekend om zijn tabaksplanten die tot de beste van de wereld behoren. Uit dit gebied komen de bladen die op de sigarenfabrieken in Havana tot sigaren worden gerold en vervolgens als wereldberoemde merken, zoals Cohiba en Montecristo, door het leven gaan. U kunt de meest spectaculaire druipsteengrotten van Cuba bezoeken. Deze grotten werden vroeger door Indianen bewoond. Ook is het mogelijk om op de kilometers lange rivier die door de grotten loopt, te varen.

Rijafstand deze dag: ca. 210 km

Dag 4: Verken zelf Viñales

Deze dag is ter vrije besteding in het gezellige Viñales. Ontdek dit mooie gebied op eigen houtje of kies voor een van de onderstaande excursies.

Dag 5: Viñales-dal - Península de Zapata – Cienfuegos

U rijdt van het Viñales-dal naar het schiereiland Península de Zapata. Dit is het belangrijkste ecosysteem van het land en het grootste watergebied van het Caribische gebied.  Het schiereiland is bekend om zijn rijke plantenwereld en dierenleven, bestaande uit 900 verschillende plantensoorten en 171 verschillende vogelsoorten, o.a. papegaaien en kolibries, deze laatste is de kleinste vogel ter wereld. Er is ook een krokodillenfarm, waarvan de moerassen ongeveer 100.000 krokodillen herbergen. Hier komt u het een en ander aan de weet over de wijze waarop krokodillen in beschermde gebieden leven en kunt u misschien het voederen zien. Península de Zapata is ook ideaal voor het maken van wandeltochten, vogels kijken en het beoefenen van watersport.

Bij de beroemde Varkensbaai, een gedenkwaardig gebied, staan monumenten van de invasie door de USA in 1961. Als u meer over deze geschiedenis wilt weten, is het museum Giron een bezoek waard. Bij de baai vindt u ook de twee mooie stranden Playa Larga en Playa Giron. Duiken is het hele jaar mogelijk door de geografische positie van het schiereiland. Het koufront vanuit het noorden biedt gedurende de winter bescherming. Op de prachtige zeebodem bij Playa Giron bevinden zich ondergrondse grotten, rotsformaties en veel verschillende soorten exotische vissen. Niet ver daarvandaan ligt Caleta Buena, waar koralen, hoornkoralen en sponsdieren leven. Later op de dag vervolgt u uw reis naar de stad Cienfuegos. Hier heeft u een overnachting.

Rijafstand deze dag: ca. 420 km

Dag 6: Cienfuegos – Trinidad

De ochtend kunt u gebruiken om Cienfuegos te verkennen. De prachtige ligging aan de Caribische kust in het zuiden van Cuba heeft de stad de bijnaam ‘Parel van het zuiden’ gegeven.

Cienfuegos werd in 1819 gesticht door een groep Franse immigranten uit de VS. De stad werd in 1957 op de kaart gezet, toen een groepje jongeren samen met de guerrillastrijders van Fidel Castro de macht overnamen op de militaire basis van de stad. Dit duurde maar kort en de opstand werd door Batista snel neergeslagen.

Vandaag de dag is Cienfuegos een gezellig stadje met veel goed bewaard gebleven gebouwen en het staat daarom op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wandel naar Parque Martí, het centrale plein van de stad. Hier vindt u onder meer het mooie en goed bewaard gebleven theater ‘Tomas Terry’ dat dateert uit 1890 en het fraaie kantoor van de burgemeester.

U kunt ook via de strandboulevard naar het Punta Gorda lopen, waar de deftigste gebouwen van de stad zich bevinden. Nuttig een heerlijke lunch of een drankje in het Palacio de Valle, een schitterend gebouw waarvan je zou denken dat het afkomstig was uit een Arabisch sprookje.

‘s Middags rijdt u verder naar Trinidad.

Rijafstand deze dag: ca. 90 km

Accommodatie:
Dag 7: Trinidad

Bij deze stad ligt het grootste suikerproducerende gebied van Cuba. Trinidad is wellicht de mooiste koloniale stad op het eiland. De stad ligt tussen de Caribische Zee en de bergketen Sierra del Escambray. Trinidad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  De stad werd in 1514 gesticht en wordt gekenmerkt door oude, pastelkleurige huizen en paleizen uit de koloniale tijd. Het centrale punt in de stad is het pittoreske plein Palaza Mayor. Rondom het plein bevinden zich meerdere musea, o.a. Museo Romantica. Hier zijn juwelen, porselein, schilderijen en beeldhouwwerken die eens aan de Spaanse adel toebehoorden, te zien. Op het plein staat ook de kathedraal van de stad, Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad, die een van de grootste kerken van Cuba is. Bij het plein Plaza Segarta vindt u de oudste paleizen van de stad, ze zijn gedecoreerd met mooie kalkmuurschilderingen. De prachtige paleizen zijn alle tijdens de hoogtijdagen van de stad tussen 1777 en 1850 gebouwd, in opdracht van rijke suikerbaronnen.

Dag 8: Trinidad – Sancti Spiritus – Camagüey (ca. 270 km)

Vandaag gaat de reis naar Camagüey. Onderweg bezoekt u de even buiten Trinidad gelegen Vallei de los Ingenios. Deze is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. In de weelderig vallei, omgeven door groene bergen, liggen oude haciënda’s, slavenhuisjes en suikermolens. In de 19e eeuw werden meer dan 50 suikermolens in de vallei gebouwd. Spanjaarden haalden in de koloniale tijd slaven uit Afrika en startten met het produceren van suiker. Dit maakte Trinidad tot een van de rijkste steden van Cuba. U kunt ook de suikerplantage van de hacienda Manaca Iznaga bekijken. De plantage werd in 1750 gesticht door Pedro Iznaga, die een van de rijkste mannen van Cuba was. Er staat een 44 meter hoge toren. Vanuit deze toren werd er toezicht gehouden om te voorkomen dat de in de vallei werkende slaven er vandoor gingen.

Bij het vervolgen van uw reis naar Camagüey kunt u een bezoekje brengen aan de stad Sancti Spiritu. Landbouw, veehouderij, suikerriet- en tabaksteelt hebben deze stad geen windeieren gelegd. Tegenwoordig biedt de stad ruimte aan een markt voor de omwonende boeren. Door het gezellige centrum met de oude koloniale straatjes, pleinen en kerken is de stad op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen. Het bekendste symbool van de stad is de stenen brug Puente Yayabo met vijf bogen over de rivier Yayabo. In het centrum kunt u het mooie koloniale paleis Quinta de Santa Elena en het belangrijkste plein, te weten Parque Serafin Sanchez, zien. Dit plein wordt omgeven door neoklassieke gebouwen.

Hierna rijdt u naar Camagüey. Ongeveer 110 km ten oosten van de stad ligt Santa Lucia Beach, het op twee na grootste strand van Cuba. Dit strand biedt ideale mogelijkheden voor snorkelen en watersport.

Rijafstand deze dag: ca. 270 km

Accommodatie:
Dag 9: Camagüey – Bayamo – Santiago de Cuba

Camagüey is de op twee na grootste stad van Cuba. Vóór de revolutie floreerde de stad door rundveehouderij. Aan de straten en gebouwen is nog steeds te zien dat het vroeger een rijke stad was. De stad is bekend om zijn vele kerken, mooie pleinen en kronkelige straatjes. Van boven bekeken lijkt het geheel van deze straatjes wel op een spinnenweb. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren Agramonte Park met zijn majestueuze bronzen monument opgedragen aan een van de belangrijkste onafhankelijkheidsstrijders van Cuba, te weten Ignacio Agramonte; Het driehoekige plein Plaza de los Trabajadores, waar de kathedraal Nuestra Señora de la Merced staat, een interessante plaats vanwege de catacomben.

Na Camagüey te hebben verkend rijdt u richting Santiago de Cuba, de op een na grootste stad van het land. Onderweg er naartoe kunt u de kleine, pittoreske provinciestad Bayamo met de mooiste winkelstraat van het eiland bezoeken. De kerk ‘Basilica de Nuestra Senora del Cobre’, waar de Cubanen komen om La Virgin de Caridad – de Cubaanse aanduiding van de Heilige Maagd Maria – te bedanken, is ook een bezoek waard. De paus verklaarde haar in 1916 tot patroonheilige van heel Cuba.

Rijafstand deze dag: ca. 320 km

Dag 10: Santiago de Cuba

Santiago de Cuba werd in 1515 gesticht en is de meest Caribische stad van Cuba. De stad wordt omgeven door de bergketen Sierra Maestra en de langste rivier van het eiland, de Cauto. De stad kent een gemengde bevolking en verschillende culturen. Muziek maakt een belangrijk deel uit van het leven van veel bewoners van Santiago de Cuba. De stad is de geboorteplaats van belangrijke musici en bakermat van een indrukwekkend aantal muzieksoorten. Santiago de Cuba is bovendien beroemd door zijn carnavals en het Caribische Festival.

Santiago de Cuba ligt op een heuvel met uitzicht over de baai. De stad heeft daarom veel hellende straten. Tot de beroemdste straten van de stad behoren Aguilera, de langste straat van de stad; Enramadas, bekend door zijn markten; en Padre Pico, een lange trap die meer dan 100 jaar oud is.

In Santiago de Cuba zijn enorm veel historisch gebouwen te vinden. Tot de allerbekendste behoren de vesting San Pedro de la Roca, de plaats waarvandaan de mooie baai tegen piratenaanvallen werd bewaakt; de vesting El Morro, gelegen bij de ingang vanaf zee naar de Baai van Santiago de Cuba en met een mooi uitzicht over de haven, de stad en de bergketen Sierra Maestra; de Moncada-barakken, die in 1953 door soldaten onder leiding van Fidel Castro werden aangevallen in een poging dictator Batista omver te werpen; en Vivac, de voormalige gevangenis die nu als historisch archief dienstdoet.

Een andere plaats die een bezoek waard is, is het Cespedes-park, omgeven door oude gebouwen en monumenten zoals de kathedraal uit 1522. Ernaast vindt u Casa Velazquez, dat eens aan gouverneur Diego Velazques toebehoorde. Men meent dat dit uit twee verdiepingen bestaande gebouw het oudste huis van Cuba is. Vervolgens gaat u een kijkje nemen op het plein van de revolutie en begraafplaats Santa Ifigenia. Deze begraafplaats is de laatste rustplaats voor veel strijders die sneuvelden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Ook Fidel Castro en helden van de door hem geïnitieerde revolutie liggen hier begraven.

Dag 11: Santiago de Cuba – Holguín – Guardalavaca

Vandaag rijdt u naar Guardalavaca. Onderweg kunt u de op twee na grootste stad van Cuba, Holguín, bezoeken, ook wel ‘stad van de parken’ genoemd. De stad is niet alleen bekend vanwege zijn vele parken, maar ook door de zanger El Guayabero en de bierdrinkende ezel Pancho. Vanaf elke plek in de stad kunt u de top zien van de uit de 19e eeuw daterende vesting Loma de la Cruz. De geschiedenis hiervan gaat terug tot 1720 toen monnik Francisco Antonio de Alegria met een kruis op zijn rug de 272 meter hoge heuvel Bayado beklom. Hij startte de Romerias de Mayo, een religieus Spaans feest.  Sindsdien is de beroemde Romerias de Mayo een traditie van de stad.  Elk jaar op 3 mei beklimmen vele mensen de 458 treden naar het kruis.

Na dit bezoek vervolgt u uw reis naar Guardalavaca. In deze plaats levert u de huurauto in. De rest van de dag kunt u op het prachtige witte strand onder de palmen en bij het azuurblauw water doorbrengen.

Rijafstand deze dag: ca. 200 km

Dag 12: Guardalavaca

Vandaag kunt u de hele dag op het prachtige strand ontspannen en genieten.

Dag 13: Guardalavaca – Holguin - Havana

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven van Holguín gebracht, vanwaaruit u naar Havana vliegt.

In Havana wordt u door een chauffeur opgewacht, die u naar de plek waar u overnacht brengt.

De rest van de avond is ter vrije besteding.

Accommodatie:
Dag 14: Verken zelf Havana

Deze dag is ter vrije besteding, waarbij u zelf op verkenning kunt gaan in het fantastische Havana of u kunt van tevoren thuis een van de onderstaande excursies bijboeken.

Dag 15: Weer naar huis

Vandaag vliegt u weer naar huis. U wordt bij opgehaald en naar de luchthaven gereden. Vanaf daar vliegt u naar huis.

Dag 16: Weer thuis

Aankomst in Nederland.

Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.