Costa Rica - Reisinformatie

Costa Rica - Reisinformatie

Costa Rica - Reisinformatie

1. Klimaat

Costa Rica grenst zowel aan de Stille Oceaan als aan de Caribische Zee. Het land ligt in de subtropische en tropische klimaatzone en heeft het hele jaar door stabiele temperaturen van rond de 20 tot 30 graden, doch met kleine schommelingen afhankelijk van het jaargetijde en de hoogte. Aan de Caribische kust is het in de regel warmer en vochtiger.

De hoeveelheid regen varieert zeer in de verschillende delen van Costa Rica. Aan de Stille Oceaan is het tussen mei en oktober regentijd. De regen valt dan in de regel in korte hevige buien in de middag. Aan de Caribische Zee zijn er geen vaste regenseizoenen. December en juli zijn echter de maanden waarin de meeste regen valt.

Weerstatistiek van San José:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 24 24 26 27 27 27 26 26 27 26 25 24
Nachttemp. 14 14 15 16 16 16 16 16 16 15 15 15
Neerslag in mm 15 5 20 46 229 241 211 240 305 300 145 41
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 24 14 15
FEB 24 14 5
MRT 26 15 20
APR 27 16 46
MEI 27 16 229
JUN 27 16 241
JUL 26 16 211
AUG 26 16 240
SEP 27 16 305
OKT 26 15 300
NOV 25 15 145
DEC 24 15 41
2. Vorm van reizen

Excursies en transfers vinden per kleine, internationale groepen plaats. Excursies vinden met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Costa Rica te reizen?

De beste reistijd voor Costa Rica is ons winterseizoen, dat wil zeggen van november tot en met april. In die periode is het in het algemeen mooi weer. Er zullen echter ook altijd regenbuien voorkomen, vooral als u in de bergen reist of in het regenwoud verblijft. Wat het weer betreft zijn de maanden augustus en september de minst gunstige maanden.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Lamatravel.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Costa Rica wordt Spaans gesproken. De Costa Ricanen zijn echter zeer behulpzaam en vinden het leuk de Engelse woorden te gebruiken die ze kennen. Op het platteland spreekt men bijna geen Engels, daarom gebruiken wij tweetalige gidsen (Engels/Spaans).  U kunt na veel zinnen ‘por favor’ zeggen. Dit betekent ‘alstublieft’. ‘Gracias’, dat ‘dank u wel’ betekent, zal ook een glimlach op de gezichten toveren. Omdat dit land in Midden-Amerika door een groot aantal Amerikaanse toeristen wordt bezocht, beheersen vele bewoners van de toeristische plaatsen de Engels taal.

7. Vaccinatie

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Zuid- of Midden-Amerikaans land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u het vaccinatiebewijs altijd op reis meeneemt.

8. Visum

U heeft als Nederlands staatsburger geen visum nodig voor een verblijf minder dan 90 dagen. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort. De eis wat betreft de geldigheidsduur van het paspoort kan variëren, maar in de regel, moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van uw terugkomst. Daarnaast moet het paspoort tenminste nog 1 lege visumpagina hebben. Omdat deze regels kunnen veranderen, raden we u aan de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen.

Bij het reizen via de VS geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de VS dient u een ESTA-inreistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Zonder ESTA-inreistoestemming wordt u niet tot de VS toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Vraag de inreistoestemming ruim op tijd aan, uiterlijk 72 uur voor het vertrek naar de VS. Een ESTA kost 14 USD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de ESTA via de volgende link aanvragen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Zorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 2 jaar. Als het paspoort waarmee u de ESTA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw ESTA tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ESTA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een ESTA aan te vragen.

Als u op 1 maart 2011 of later in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest, dient u een visum bij de Amerikaanse ambassade aan te vragen. U kunt geen ESTA aanvragen. Hetzelfde geldt als u een dubbele nationaliteit heeft waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is.

Bij het reizen via Canada geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de Canada dient u een eTA-inreistoestemming (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Zonder eTA wordt u niet tot Canada toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Dien de aanvraag ruim op tijd in. Een eTA kost 7 CAD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de eTA via de volgende link aanvragen: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspZorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 5 jaar. Als het paspoort waarmee u de inreistoestemming heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw inreistoestemming tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ETA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een eTA aan te vragen.

9. Munteenheid

De munteenheid in Costa Rica is de colon. Op wisselkoersen kunt u altijd de huidige koers zien. Zoek op CRC (Costa Ricaanse colon). We raden aan Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen, die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen. Neem ook uw creditcard mee en onthoud uw pincode goed en noteer deze nergens! Geldautomaten, de zogenaamde ATM’s, vindt u bijna overal. De gangbare creditcards (Visacard en Mastercard) zijn in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Hierbij geldt echter dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken. Bij betaling met een creditcard in hotels, restaurants en winkels kan een toeslag in rekening worden gebracht.

10. Prijsniveau

In het algemeen ligt het prijsniveau in Costa Rica iets lager dan dat in Nederland. Dit geldt ook voor het uit eten gaan, maar er zijn natuurlijk restaurants in alle prijsklassen. Op het platteland is het prijsniveau lager dan in de grote steden.

11. Fooien

In restaurants wordt automatisch 10% ”service charge” over de prijs gerekend. Als u nog meer fooi wilt geven, is 3 tot 5% boven op de prijs normaal. Als u de hele dag een gids tot uw beschikking heeft, is dit een bedrag van 400 tot 500 colon. Als het ‘slechts’ transfergidsen zijn, is het bedrag tussen de 100 en 200 colon.

12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Costa Rica hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.

In zomertijd: – 8 uren. Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 4.00 uur in Costa Rica.

In wintertijd: – 7 uren.

13. Elektriciteit

In Costa Rica gebruikt men 110 volt. De stekkers zijn van het Amerikaanse model met ‘platte’ pinnen. U dient daarom een adapter/reisstekker mee te nemen.

14. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

15. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Costa Rica is +506. Het kan duur zijn vanuit Costa Rica naar huis te bellen. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is. In de meeste grote steden zijn internetcafés te vinden.

16. Veiligheid

Overal in de wereld waar armoede is, is het raadzaam discreet te zijn. Het is niet verstandig om waardevolle spullen achter te laten of ze openlijk te tonen. Wij werken alleen met opgeleide, ervaren en gecertificeerde reisleiders, die altijd bereid zijn u met betrekking tot veiligheid van raad te voorzien en precies weten waar u zich veilig kunt begeven. Als u altijd het advies van de reisleider volgt, zal er geen gevaar zijn. In Costa Rica geldt echter alleen voor de stad San José dat u voorzichtig moet zijn. Als u na het vallen van de avond uitgaat, moet u een taxi van en naar het hotel nemen.

17. Eten en drinken

Costa Rica heeft niet de meest spannende keuken. Rijst en bonen zijn vaste bestanddelen in elk Costa Ricaans gerecht. In de meeste restaurants zijn echter internationale gerechten te krijgen. Gallo pinto is een nationaal recht bestaande uit gebakken rijst en zwarte bonen. Voor het overige wordt vaak kip bij de rijst geserveerd (arroz con pollo). De nationale drank van Costa Rica is niet een speciaal type alcohol, zoals in andere landen, maar de fantastische koffie van het land. In het bijzonder kan ‘grano d’oro’ worden aanbevolen.

18. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

19. Upgrade en extra beenruimte

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Wij kunnen uw ticket niet naar deze stoelen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij. Wij kunnen helaas ook niet voor het reserveren van stoelen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Costa Rica, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transport in Costa Rica

Het transport tijdens onze rondreizen in Costa Rica vindt aan de hand van privétransport en minibussen plaats. Bij een fly-drive wordt er een auto voor u gehuurd.

Transfers van/naar de luchthaven in San Jose:

De transfer van en naar de luchthaven in San Jose vindt aan de hand van privétransport plaats waarbij u samen met andere klanten van Lamatravel wordt vervoerd. U wordt door een Engelssprekende chauffeur opgehaald en bij de terugreis weer naar de luchthaven gebracht.

Minibussen (shuttleservice van hotel naar hotel):

Costa Rica kent een groot netwerk van minibussen (in een minibus is plaats voor ca. 15 personen) die tussen de populaire toeristische bestemmingen in het land rijden. Het is een effectieve en goedkope wijze van transport. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de deur van uw volgende hotel gebracht. U kunt tijdens uw rondreis in Costa Rica lekker in uw stoel gaan zitten en van de prachtige natuur genieten.

Op de trajecten van uw rondreis waar geen minibussen voor handen zijn, wordt u, eventueel samen met andere klanten van Lamatravel, aan de hand van privétransport vervoerd.

Fly-drive in Costa Rica:

Meerdere reizen worden ook als fly-drive aangeboden. Het is vrij eenvoudig om een fly-drive in Costa Rica te maken en zo’n vakantie biedt u een fantastische vrijheid. U bepaalt zelf waar een wanneer u onderweg stopt.

Bij het ophalen van uw huurauto moet u uw paspoort en internationaal rijbewijs laten zien. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij een ANWB-verkooppunt.

De autohuur is kilometervrij en inclusief wettelijke verzekeringen en gps. U krijgt ook een kaart van Costa Rica.

U dient bij aanvang van de autohuur een waarborgsom van ca. 100 USD te betalen. Dit bedrag dient met creditcard te worden betaald en wordt ca. 7 dagen na het inleveren van de auto weer op uw creditcard teruggestort.
Zorg ervoor uw creditcard bij u te hebben om deze waarborgsom te betalen.

De meeste wegen in Costa Rica zijn in goede staat, maar wees extra alert wanneer u op de kronkelige wegen in de bergen rijdt. Ook in en bij nationaal parken, waar een rijk dierenleven is, moet u bijzonder goed opletten.
We raden u aan nooit in het donker te rijden.

De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar.

22. Inpaklijst
 • Paspoort – om Costa Rica te bezoeken heeft u een paspoort nodig dat nog 6 maanden na uw aankomst in het land geldig is.
 • Tickets
 • Verzekeringspolissen
 • Zorgverzekeringsbewijs
 • Kopie van uw reisdocumenten (paspoort, vliegtickets, reisverzekering, zorgverzekeringsbewijs)
 • Creditcard en geld
 • Korte broek
 • Sneldrogende korte broek van lycra – aanbevolen voor als u gaat raften
 • Lange broek – aanbevolen bij verblijf in het regenwoud en gebieden waar door muggen overgebrachte ziekten heersen
 • Spijkerbroek – als u wilt paardrijden, is het dragen van een spijkerbroek het aangenaamst
 • T-shirts, overhemden of blouses met korte mouwen
 • Overhemden of blouses met lange mouwen
 • Sweater, sweatshirt en/of windjack
 • Comfortabel schoeisel voor de wandeltochten
 • Sandalen of andere gemakkelijke schoenen
 • Waterdichte laarzen/rubberlaarzen – de meeste lodges liggen in de buurt van bos waar modder voorkomt. Er kunnen ook laarzen/rubberlaarzen worden geleend of gehuurd.
 • Zwemkleding
 • Zonnehoed
 • Zonnebril

Day pack:

 • Een klein zakje (eentje die niet te veel ruimte in de koffer inneemt) – handig om souvenirs die u koopt, te beschermen
 • Plastic zakken – aanbevolen voor het beschermen van uw uitrusting op boottochten. Ze zijn ook handig voor het transporteren van natte en/of vuile kleding.
 • Verrekijker
 • Camera, oplader en batterijen (batterijen kunnen in de warmte leeglopen, dus we raden aan extra batterijen mee te nemen).
 • Snacks voor day pack
 • Zaklantaarn + batterijen – aanbevolen voor de avonden bij de lodge.

Toiletspullen en overige zaken:

 • Toiletspullen
 • Pillen tegen pijn/diarree
 • Medicijnen (neem een lijst met de naam en dosis mee voor het geval u het medicijn kwijtraakt).
 • Bril/contactlenzen + brillendoekje/reinigingsvloeistof
 • Pleister – mocht u een wond krijgen.
 • Bescherming tegen insecten (insecten leveren normaal geen problemen op, maar aangeraden wordt het zekerheidshalve mee te nemen).
 • Zonnecrème (minimaal factor 15)
 • Lippenbalsem (bij voorkeur met zonnefactor)
 • Oordopjes (‘s nachts kunnen kippen, honden, nabijgelegen discotheken en dergelijk voor geluidsoverlast zorgen).
23. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.