Colombia - Reisinformatie

Colombia - Reisinformatie

Colombia - Reisinformatie

1. Klimaat

Colombia is een groot land met een gevarieerd landschap. Het klimaat verschilt van gebied tot gebied. Voor heel Colombia geldt echter dat het klimaat tropisch is en er een regenseizoen en een droog seizoen is. Doordat Colombia dicht bij de evenaar ligt, zijn de temperaturen het hele jaar door ongeveer hetzelfde. De hoogte van het gebied bepaalt echter de temperatuur. Het land kan in drie geografische gebieden worden verdeeld:

 • In het noorden van Colombia en aan de Caribische kust ligt de temperatuur het hele jaar door gemiddeld rond de 30 tot 32 graden. Het regenseizoen duurt ongeveer van mei tot en met november. Het gebied kan echter prima in het regenseizoen worden bezocht, aangezien de regen in de regel in korte hevige buien in de middag valt.
  Het droge seizoen duurt ongeveer van december tot en met april.
 • In het Andesgebergte (Bogota, Koffieregio, Medellín) wordt de temperatuur bepaald door de hoogte waar u zich bevindt. Denk eraan dat de temperatuur ‘s nachts in bijvoorbeeld Bogota echt laag kan worden. Dit gebied kent twee regenseizoenen. De ene van ongeveer april tot en met mei en de andere van ongeveer september tot en met november.
  Er zijn ook twee droge seizoenen. De ene van ongeveer december tot en met maart en de andere van ongeveer juni tot en met augustus.
 • Het Amazoneregenwoud in het zuidoosten van Colombia kent niet op dezelfde wijze een regenseizoen en droog seizoen. Hier is het het hele jaar door warm, nat en vochtig.

Weerstatistiek van Cartagena:

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 30 31 31 31 31 32 32 32 32 31 31 31
Nachttemperatuur 23 23 24 25   25 25 25 25 25 25 25 24
Neerslag in mm 8 2 6 34 102 110 98 130 140 218 129 35

Weerstatistiek van Bogota (2.600 meter):

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 16 17 17 16 16 16 15 15 16 16 16 16
Nachttemperatuur 5 6 7 8 8 8 8 7 7 8 8 6
Neerslag in mm 30 40 50 90 80 40 40 40 70 110 70 50

Weerstatistiek van Armenia, Koffieregio (1.500 meter):

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 27 27 27 27 26 26 27 27 27 26 26 27
Nachttemperatuur 15 16 16 16 16 15 15 15 15 15 15 15
Neerslag in mm 115 124 174 250 253 173 120 136 167 260 242 150

Weerstatistiek van de Amazone:

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 28 29 29 31 31 30 31 32 30 30 30 29
Nachttemperatuur 23 23 26 26 27 26 25 27 25 25 25 23
Neerslag in mm 471 248 445 318 242 133 47 114 226 153 220 272
2. Vorm van reizen

Excursies en transfers vinden per kleine, internationale groepen plaats. Excursies vinden met Engelssprekende gidsen plaats.
Transfer bij aankomst vindt ook met een Engelssprekende gids plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Colombia te reizen?

De beste reistijd voor Colombia is het droge seizoen, dat wil zeggen van december tot en met maart en juli tot en met augustus. December en januari is de vakantieperiode voor de Colombianen. De hotels, vooral aan de Caribische kust, zijn dan snel volgeboekt.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Lamatravel.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Colombia spreekt men Spaans. De Colombianen laten zich echter niet door de taalbarrière hinderen en zijn vriendelijk en behulpzaam bij het communiceren. Tijdens tochten en excursies zijn Engelssprekende gidsen aanwezig.

In de meer toeristische gebieden van Colombia beheersen meerderen de Engelse taal, bijvoorbeeld in hotels en restaurants.

Het regelmatig zeggen van ”por favor”, dat ”alstublieft” betekent, of ”gracias”, dat ”bedankt” betekent, zal menig Colombiaan doen glimlachen.

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Zuid- of Midden-Amerikaans land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

8. Visum

U heeft als Nederlands staatsburger geen visum nodig voor een verblijf minder dan 90 dagen. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort. De eis wat betreft de geldigheidsduur van het paspoort kan variëren, maar in de regel, moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van uw terugkomst.

Omdat deze regels kunnen veranderen, raden we u aan de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen.
Als u vragen heeft over het visum, kunt u contact opnemen met De Colombiaanse ambassade in Den Haag.
We attenderen u erop dat u er zelf verantwoordelijk voor bent dat u zich aan de regels inzake toegang en verblijf houdt.

Bij het reizen via de VS geldt het volgende voor Nederlandse burgers:

Bij reizen via de VS dient u een ESTA-inreistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Zonder ESTA-inreistoestemming wordt u niet tot de VS toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Vraag de inreistoestemming ruim op tijd aan, uiterlijk 72 uur voor het vertrek naar de VS. Een ESTA kost 14 USD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de ESTA via de volgende link aanvragen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Zorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 2 jaar. Als het paspoort waarmee u de ESTA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw ESTA tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ESTA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een ESTA aan te vragen.

Als u op 1 maart 2011 of later in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest, dient u een visum bij de Amerikaanse ambassade aan te vragen. U kunt geen ESTA aanvragen. Hetzelfde geldt als u een dubbele nationaliteit heeft waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is.

Bij het reizen via Canada geldt het volgende voor Nederlandse burgers:

Bij reizen via de Canada dient u een ETA-inreistoestemming (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Zonder ETA wordt u niet tot Canada toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Dien de aanvraag ruim op tijd in. Een ETA kost 7 CAD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de ETA via de volgende link aanvragen: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspZorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 5 jaar. Als het paspoort waarmee u de ETA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw ETA tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ETA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een ETA aan te vragen.

9. Munteenheid

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse peso (COP). Op wisselkoersen.nl kunt u altijd de huidige koers zien.
Neem uw creditcard zoals VISA en/of MasterCard mee. Op veel plaatsen vindt u geldautomaten, de zogenaamde cajeros automáticos (ATM). Dit is de eenvoudigste wijze om lokale valuta op te nemen.

Bij aankomst in de luchthaven El Dorado in Bogota vindt u naast de bagagebanden een geldautomaat. Er is hier ook een wisselkantoor.

10. Prijsniveau

In het algemeen zijn de prijzen van eten en drinken in Colombia lager dan in Nederland.

Een fles water in de supermarkt: Ca. 2.000 COP

Een flesje lokaal bier in de supermarkt: Ca. 4.000 COP

Een flesje lokaal bier in een bar: Ca. 6-10.000 COP

Een maaltijd in een lokaal restaurant: Ca. 15-20.000 COP

Een maaltijd in een toeristisch restaurant: Ca. 25-50.000 COP

De prijzen aan de Caribische kust, vooral in Cartagena, kunnen bijna twee keer zo hoog zijn als in het rest van het land.

11. Fooien

Bij de meeste restaurants is 10% aan servicetoeslag bij de prijs inbegrepen, dus er wordt geen extra fooi verwacht.

Het geven van fooi wordt steeds gebruikelijker in Colombia. Hieronder ziet u een leidraad voor de hoogte van de fooi.

Gids per dag: 5-10 USD per persoon

Gids bij trekking naar Lost City, per dag: 10-15 USD per persoon

Chauffeur per dag: 3-7 USD per persoon

Drager van de bagage: 1 USD per tas/koffer

Kamermeisje: 1-2 USD per kamer per dag

12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Colombia hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.
In zomertijd: -7 uren.
In wintertijd: -6 uren.

13. Elektriciteit

110 volt.  Stekkers zijn in de regel van het Amerikaanse model met 2 ‘platte’ pinnen. Vergeet niet een adapter/reisstekker mee te nemen.

14. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

15. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Colombia is +57. Het kan duur zijn vanuit Colombia naar huis te bellen. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
In nagenoeg alle hotels en restaurants die op toeristen zijn gericht, vooral in grote steden als Bogota, Medellín en Cartagena, is wifi aanwezig.

16. Veiligheid

Het is de afgelopen jaren veel veiliger geworden in Colombia, dus u kunt nu eindelijk zelf dit fantastische land ervaren. Maar zoals in alle landen waar armoede heerst, dient u uw voorzorgsmaatregelen te nemen. Betracht discretie en laat niet openlijk uw waardevolle zaken op straat zien. Stop uw camera of telefoon na het maken van een foto weer terug in uw tas of jaszak.

Neem alleen de contanten mee die u gaat gebruiken en laat uw paspoort en andere waardevolle spullen in het kluisje in het hotel achter. U dient altijd een kopie van uw paspoort bij u te hebben, die u als legitimatie kunt tonen.

Wij werken alleen met opgeleide en ervaren gidsen, die altijd bereid zijn u met betrekking tot veiligheid van raad te voorzien en precies weten waar u zich veilig kunt begeven. Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn.

Onze samenwerkingspartner in Colombia is 24 uur per etmaal bereikbaar. Dit kan van pas komen in het geval van spoedeisende vragen.

17. Eten en drinken

De Colombiaanse keuken kent invloeden van de multiculturele samenleving van het land en wordt geïnspireerd door de Spaanse, Afrikaanse en Turkse keuken. Het land heeft eigenlijk niet een speciaal nationaal gerecht, maar kenmerkt zich meer door de lokale streekgerechten. Colombianen zijn in het algemeen dol op vlees. In de kustgebieden is echter ook een flink aanbod aan vis en schaaldieren te vinden. Overal in het land heeft men een ruime keuze aan vers fruit.

Het ontbijt is stevig en bestaat uit eieren, fruit en brood. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de Colombianen en bestaat bij voorkeur uit soep, een hoofdgerecht en een zoet toetje. Het avondeten bestaat in de regel uit een snack, bijvoorbeeld ‘arepas’, verkrijgbaar met verschillende soorten vulling, bijvoorbeeld eieren of kaas, en wordt tussen 19.00 en 20.00 uur gegeten.

18. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

19. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

20. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’. Wanneer u via de website van de vliegtuigmaatschappij stoel(en) wilt reserveren, dient u dezelfde boekingsreferentie te gebruiken als die u op checkmytrip gebruikt. Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

21. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Colombia, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op www.checkmytrip.com of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

22. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Colombia wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden.

Bij aankomst in Colombia worden vouchers overhandigd, waarop het tijdstip van het ophalen voor de verschillende tochten en transfers staat aangegeven.

23. Richtsnoer voor inpaklijst trekking naar Lost City

U moet zelf uw bagage tijdens de trekking naar Lost City dragen, dus neem alleen het meest noodzakelijke mee en laat de rest achter in het hotel in Santa Marta.
NB: er is geen bereik in de jungle, dus vergeet niet uw familie mee te delen dat u een aantal dagen off-line bent.

 • Een rugzak (20 L) voor uw persoonlijke bagage
 • Degelijke wandelschoenen
 • Sandalen of andere gemakkelijke schoenen voor ‘s avonds in het kamp
 • Waterdicht jack of regenponcho
 • Lekker zittende en sneldrogende kleding. 1 set per dag.
 • Heel veel sokken. Om blaren te voorkomen is het belangrijk om de voeten droog te houden
 • Warme blouse of warm overhemd met lange mouwen, en lange broek voor de frisse avonden/nachten
 • Fles met water voor de eerste dag
 • Camera (waterdicht etui is aan te raden)
 • Anti-muggenspray
 • Zonnebril
 • Zonnecrème
 • Hoed
 • Hoofdlamp
 • Zwemkleding en handdoek
 • Verrekijker
 • Oordopjes
 • Toilettas en toiletpapier
 • Een verbanddoosje met hoofdpijnpillen, middel tegen diarree, pleisters en blarenpleisters
 • Powerbank voor het opladen van de telefoon als u deze voor het maken van foto’s gebruikt. Er is GEEN elektriciteit in alle kampen
 • Geld – om onderweg fooi te kunnen geven en eventueel drinken en snacks te kopen
 • Kopie van uw reisdocumenten zoals paspoort, vliegtickets en reisverzekering

Tip: neem 2 plastic zakken mee. De ene voor uw natte kleding en de andere voor uw droge kleding, zodat u altijd droge kleding in het geval van regen hebt.

24. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.