Chili - Reisinformatie

Chili - Reisinformatie

Chili - Reisinformatie

1. Klimaat

Omdat Chili een groot land is van meer dan 4000 km, zijn er ook verschillende klimaatzones. In het noorden ligt de woestijn de Atacama, een van de droogste gebieden op aarde. Er is een subtropisch klimaat. In de centraal gelegen delen van het land, rondom de hoofdstad Santiago, is er ook een subtropisch klimaat, maar met regen in de winterperiode. In het zuiden van Chili is er een mild klimaat. Het allerzuidelijkste deel kent een bijna polair klimaat.

Weerstatistiek van Santiago:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 30 29 27 23 19 15 15 17 19 22 25 28
Nachttemp. 13 12 11 8 6 4 4 5 6 8 10 12
Neerslag in mm 0 1 3 10 42 70 87 52 22 13 9 2
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 30 13 0
FEB 29 12 1
MRT 27 11 3
APR 23 8 10
MEI 19 6 42
JUN 15 4 70
JUL 15 4 87
AUG 17 5 52
SEP 19 6 22
OKT 22 8 13
NOV 25 10 9
DEC 28 12 2

Weerstatistiek van San Pedro de Atacama (noordelijk Chili):

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 24 24 23 21 19 17 17 17 18 19 26 27
Nachttemp. 17 16 16 15 13 12 12 12 13 14 14 16
Neerslag mm 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 24 17 3
FEB 24 16 0
MRT 23 16 0
APR 21 15 0
MEI 19 13 0
JUN 17 12 0
JUL 17 12 0
AUG 17 12 0
SEP 18 13 0
OKT 19 14 0
NOV 26 14 0
DEC 27 16 0

Weerstatistiek van Torres del Paine National Park (zuidelijk Chili):

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 20 19 16 13 9 4 3 5 10 14 17 18
Nachttemp. 9 6 2 3 1 -1 -1 -1 0 4 6 7
Neerslag mm 3 3 3 9 18 9 12 6 17 3 3 6
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 20 9 3
FEB 19 6 3
MRT 16 2 3
APR 13 3 9
MEI 9 1 18
JUN 4 -1 9
JUL 3 -1 12
AUG 5 -1 6
SEP 10 0 17
OKT 14 4 3
NOV 17 6 3
DEC 18 7 6
2. Vorm van reizen

Excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen plaats, met Engelssprekende gidsen.

3. Wat is de beste periode om naar Chili te reizen?

De beste reistijd voor Chili is ons winterseizoen, dat wil zeggen van oktober tot en met april. In die periode is het in het algemeen mooi weer in zowel het noorden als het zuiden. Het noordelijke Chili is ook prima in onze zomerperiode te bezoeken. Daarentegen is het dan frisjes in Santiago. In die stad is het het warmst van december tot en met maart. In nationaal park Torres del Paine kan het in onze zomerperiode vriezen.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Lamatravel.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Chili wordt Spaans gesproken. De Chilenen zijn echter zeer behulpzaam en vinden het leuk de Engelse woorden te gebruiken die ze kennen. Op het platteland spreekt men bijna geen Engels, daarom gebruiken wij tweetalige gidsen (Engels/Spaans). U kunt na veel zinnen ‘por favor’ zeggen. Dit betekent ‘alstublieft’. ‘Gracias’, dat ‘dank u wel’ betekent, zal ook een glimlach op de gezichten toveren.

7. Vaccinatie

Voor de door Lamatravel.nl aangeboden bestemmingen gelden adviezen, respectievelijk voorschriften op het gebied van gezondheid.

Wijzigingen met betrekking tot medische voorschriften komen zeer regelmatig voor en daarom dient u zelfstandig na te gaan of er voor uw reisbestemming gezondheidsadviezen van toepassing zijn.

Dit kan inhouden bescherming middels vaccinaties of tabletten, maar ook het gebruik van preventieve maatregelen ter voorkoming van ziektes.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u het vaccinatiebewijs altijd op reis meeneemt.

8. Visum

U heeft als Nederlands staatsburger geen visum nodig voor een verblijf minder dan 90 dagen. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort. De eis wat betreft de geldigheidsduur van het paspoort kan variëren, maar in de regel, moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van uw terugkomst. Daarnaast moet het paspoort tenminste nog 1 lege visumpagina hebben. Omdat deze regels kunnen veranderen, raden we u aan de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen.

Bij het reizen via de VS geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de VS dient u een ESTA-inreistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Zonder ESTA-inreistoestemming wordt u niet tot de VS toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Vraag de inreistoestemming ruim op tijd aan, uiterlijk 72 uur voor het vertrek naar de VS. Een ESTA kost 14 USD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de ESTA via de volgende link aanvragen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Zorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 2 jaar. Als het paspoort waarmee u de ESTA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw ESTA tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ESTA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een ESTA aan te vragen.

Als u op 1 maart 2011 of later in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest, dient u een visum bij de Amerikaanse ambassade aan te vragen. U kunt geen ESTA aanvragen. Hetzelfde geldt als u een dubbele nationaliteit heeft waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is.

Bij het reizen via Canada geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de Canada dient u een eTA-inreistoestemming (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Zonder eTA wordt u niet tot Canada toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Dien de aanvraag ruim op tijd in. Een eTA kost 7 CAD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de eTA via de volgende link aanvragen: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspZorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 5 jaar. Als het paspoort waarmee u de inreistoestemming heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw inreistoestemming tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ETA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een eTA aan te vragen.

9. Munteenheid

De munteenheid in Chili is de peso. Op wisselkoersen kunt u altijd de huidige koers zien. Zoek op CLP (Chileense peso). We raden aan Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen, die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen. Neem ook uw creditcard mee en onthoud uw pincode goed en noteer deze nergens! Geldautomaten, de zogenaamde ATM’s, vindt u bijna overal. De gangbare creditcards zijn in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Hierbij geldt echter dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken.

10. Prijsniveau

In het algemeen ligt het prijsniveau in Chili lager dan dat in Nederland. Dit geldt ook voor het uit eten gaan, maar er zijn natuurlijk restaurants in alle prijsklassen. Op het platteland is het prijsniveau lager dan in de grote steden. Een goed maaltijd is voor ca. € 13 te krijgen.

11. Fooien

Fooi in restaurants hoeft niet meer dan 10% te zijn. U hoeft taxichauffeurs geen fooi te geven. Maar het is de gewoonte dat elke gast de reisleider 5 dollars en de buschauffeur 3 dollars per dag geeft. Er moet echter op worden gewezen dat het geven van fooi altijd vrijwillig is en nooit verplicht, maar in de Latijns-Amerikaanse landen is het echter een gewoonte en algemeen gebruikelijk.

12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Chili hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.

In zomertijd: – 6 uren. Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 6.00 uur in Chili.

In wintertijd: – 4 uren, omdat Chili zomertijd kent.

13. Elektriciteit

In Chili gebruikt men 220 volt. De stekkers hebben drie ronde pinnen. Daarom raden we aan een adapter/reisstekker mee te nemen.

14. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

15. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Chili is +56. Het kan duur zijn vanuit Chili naar huis te bellen. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.

In de meeste grote steden zijn internetcafés te vinden, maar de verbinding is niet altijd zo snel als bij ons.

16. Veiligheid

Overal in de wereld waar armoede is, is het raadzaam discreet te zijn. Het is niet verstandig om waardevolle spullen achter te laten of ze openlijk te tonen. Wij werken alleen met opgeleide, ervaren en gecertificeerde gidsen, die altijd bereid zijn u met betrekking tot veiligheid van raad te voorzien en precies weten waar u zich veilig kunt begeven. Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn. De hoofdregel is dat men in grote steden (Santiago) extra voorzichtig moet zijn.

17. Eten en drinken

Chili is met zijn lange kustlijn bekend om zijn uitstekende vis en schaaldieren. Hun bereiding van vis en schaaldieren behoort tot de beste van de wereld. Wij raden reizigers echter aan zich ervan te verzekeren dat het eten goed gekookt is om maaginfecties te voorkomen. In Chili zult u ook het gerecht Lomo a lo pobre op de menukaart zien. Dit is een gebakken biefstuk van groot formaat met twee spiegeleieren er bovenop en geserveerd met veel friet.

Chili heeft een groot aantal wijnproducenten. Ze produceren echt voortreffelijke wijn. Naast wijn wordt er vaak Pisco in Chili gedronken. Dit is een gedistilleerde drank, die vaak met cola wordt gemixt. Het kan wat zuur smaken, maar smaakt een beetje naar rum en cola. Water kan niet rechtstreeks uit de kraan worden gedronken, dus water moet u in flessen kopen.

18. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

19. Upgrade en extra beenruimte

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Wij kunnen uw ticket niet naar deze stoelen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij. Wij kunnen helaas ook niet voor het reserveren van stoelen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Chili, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Chili wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. Bij aankomst in Chili worden vouchers overhandigd, waarop het tijdstip van het ophalen voor de verschillende arrangementen staat aangegeven.

22. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.