18 dagen

Het magische Bolivia & Machu Picchu

Bezoek de historische steden van Bolivia en Peru, indianenmarkten, fascinerende natuur en rond uw vakantie af bij de prachtige Incastad Machu Picchu.

Het magische Bolivia & Machu Picchu Het magische Bolivia & Machu Picchu
18 dagen

Het magische Bolivia & Machu Picchu

Bezoek de historische steden van Bolivia en Peru, indianenmarkten, fascinerende natuur en rond uw vakantie af bij de prachtige Incastad Machu Picchu.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
In de prijs is inbegrepen
 • Vlucht van Nederland naar Santa Cruz met overstap
 • Vlucht van Lima naar Nederland met overstap
 • 2 binnenlandse vluchten in Bolivia: Santa Cruz – Sucre // Uyuni – La Paz
 • 1 binnenlandse vlucht in Peru: Cusco – Lima
 • Privétransfers van en naar de luchthavens
 • Bustocht – met gids – van Puno naar Cusco met meerdere stops onderweg
 • Trein: Ollantaytambo – Aguas Calientes – Cusco
 • Boot: Copacabana – Sun Island – Copacabana
 • 15 overnachtingen in goede hotels incl. ontbijt
 • 6 x lunch (dag 6, 8, 10,11, 13 en 15)
 • 1 x diner (dag 11)
 • Individuele rondreis. Privétransport in Bolivia met Spaanstalige chauffeur. Alle excursies vinden met lokale, Engelssprekende gidsen plaats
 • Dag en nacht bemande noodtelefoon gedurende de hele vakantie
 • Vertrekgarantie – de reis gaat door ongeacht het aantal deelnemers

Deze excursies zijn in de prijs inbegrepen:

 • Halve dag stadsrondleiding in Santa Cruz
 • Halve dag stadsrondleiding in Sucre
 • Halve dag excursie naar markt van Tarabuco en het dorp Jatun Yampara
 • Halve dag stadsrondleiding in Potosí
 • Dagtocht naar zoutvlakte Uyuni
 • Stadsrondleiding in La Paz, incl. Maanvallei
 • Excursie naar ruïnes van Tiwanaku
 • Rondwandeling op eiland Sun Island
 • Halve dag stadsrondleiding in Cusco en de nabijgelegen omgeving
 • Excursie naar de Heilige Vallei met bezoek aan Pisac en Ollantaytambo
 • Rondleiding met gids in Machu Picchu
 • Entreegeld voor genoemde bezienswaardigheden, maar niet het entreegeld voor Isla Incahuasi bij Uyuni. Dit dient ter plaatse te worden betaald.

Kies deze reis omdat…

Bolivia en Peru voldoen in elk opzicht aan de wensen van natuurliefhebbers die ook van cultuur en avontuur houden. Deze reis brengt u naar de grootste stad van Bolivia, Santa Cruz, en de officiële hoofdstad, Sucre, de zilvermijnstad Potosí en de administratieve hoofdstad, La Paz – alle met prachtige architectuur, goed bewaard gebleven gebouwen, en bevolkingsgroepen in hun traditionele klederdrachten. Iets buiten La Paz bezoekt u de Maanvallei Valle de Luna en de oude ruïnes van Tiwanaku. Het fascinerende landschap van het land zal ongetwijfeld grote indruk op u maken wanneer u de enorme, surrealistische zoutvlakte Uyuni bezoekt en langs kleurrijke meren rijdt, waar roodbruine bergen prachtig afsteken tegen de strakblauwe hemel. Voordat u Bolivia verlaat heeft u een overnachting op het magische eiland Isla del Sol. Vanaf dit eiland heeft u een buitengewoon mooi uitzicht over het Titicacameer. De reis eindigt in Peru. Hier kunt u de voormalige hoofdstad van het Incarijk, Cusco, en de omgeving bewonderen. Het eindpunt van de reis is tevens het hoogtepunt van de reis, te weten Incastad Machu Picchu met zijn fascinerende en spectaculaire ruïnes omgeven door bergen en nevelwoud.

Bekijk alle foto's
Foto's
Gedetailleerd reisprogramma
Dag 1: De vlucht naar Bolivia

Vertrek vanuit Nederland naar Santa Cruz met een tussenlanding onderweg.

Dag 2: Aankomst in Santa Cruz

‘s Ochtends komt u aan in Santa Cruz, de grootste stad van Bolivia. In de aankomsthal wordt u door een gids opgewacht, die u naar uw hotel in Santa Cruz rijdt.

Santa Cruz werd in 1560 gesticht door de Spanjaard Ñuflo de Chávez. De stad is het centrum voor innovatie en groei in Bolivia en heeft een interessante etnische mix doordat vele mensen vanwege de economische groei naar deze stad zijn verhuisd. Tegenwoordig is de stad een van de belangrijkste steden en het grootste industriegebied van het land. Santa Cruz heeft vele bezienswaardigheden, heerlijke restaurants, fascinerende musea en culturele centra. De stad is vooral bekend om zijn vele gebouwen uit de Spaanse koloniale tijd.

Accommodatie:
Dag 3: Stadsrondleiding in Santa Cruz

Vandaag staat er een stadsrondleiding door het centrum van Santa Cruz op het programma. U komt langs het plein Plaza 24 de Septiembre, waar vele belangrijke gebouwen uit de koloniale tijd staan. U ziet er bijvoorbeeld de kathedraal, het stadhuis en het cultuurhuis. De stadsrondleiding eindigt bij Monseno Rivero Boulevard. Hier kunt u een verfrissend drankje nemen.

Accommodatie:
Dag 4: Vlucht van Santa Cruz naar Sucre

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht, vanwaaruit u naar de hoofdstad Sucre vliegt. Hier wordt u door een gids opgewacht, die u naar uw hotel rijdt.

Sucre werd in 1538 gesticht en is de officiële hoofdstad. Het parlement en de regering zetelen echter in de administratieve hoofdstad La Paz. De stad ligt in een vallei omgeven door bergen. Sucre, ook wel ‘de witte stad’ genoemd vanwege de vele witgekalkte huizen met de rode daken, is met zijn goed bewaard gebleven centrum en vele gebouwen uit de koloniale tijd ongetwijfeld een van de mooiste steden van Bolivia en Zuid-Amerika.

Accommodatie:
Dag 5: Stadsrondleiding in 'de witte stad' Sucre

Deze stadsrondleiding van een halve dag voert u door de straten van de stad, waar u van de neoklassieke gevels, indrukwekkende koloniale gebouwen en de vriendelijke bevolking kunt genieten. U bezoekt de historische locaties en gebouwen zoals het centrale plein Plaza 25 de Mayo, waar belangrijke gebouwen staan, o.a. de kathedraal en Casa de la Libertad. Laatstgenoemde is een van de belangrijkste historische monumenten omdat daar de gebeurtenissen plaatsvonden die tot de onafhankelijkheid van het land leidde.

In de stad staan ook vele interessante religieuze gebouwen, bijvoorbeeld de prachtige San Fransisco-kerk. U bezoekt ook het Franciscaanse klooster La Recoleta, waar u een fenomenaal uitzicht over de stad heeft.

Accommodatie:
Dag 6: Tarabuco / Jatun Yampara – Potosí

Zondag is het marktdag in het dorp Tarabuco. Lokale boeren en wevers ontmoeten elkaar in een feestelijke sfeer om etenswaren en mooie textiel te verkopen. De markt is ook een sociale ontmoetingsplaats. U ziet de lokale bewoners in hun traditionele Yamparakleding. Sommige vrouwen dragen een driehoekige hoed met franjes en munten. De mannen dragen een kleurrijke poncho en een lederen helm die lijkt op het hoofddeksel van de Spaanse conquistadores. Op de markt kunt u o.a. geweven textiel, sieraden, groenten en charango’s kopen. Een charango is een snaarinstrument gemaakt van het schild van een gordeldier.

In het geval u niet op een zondag aankomt, kunt u in plaats van deze markt het traditionele dorp Jatun Yampara, bekend om zijn ambachtelijke producten, textiel en keramiek, bezoeken. Een wandeling door het dorp laat u zien hoe de oude kunstvormen in stand worden gehouden en maakt duidelijk waarom de landbouw een groot deel van het alledaagse leven van de dorpelingen uitmaakt. U kunt ook een kijkje nemen in het lokale museum van het dorp.

Hierna rijdt u verder naar Potosí.

Accommodatie:
Dag 7: Dagtocht naar de mijnstad Potosí en de zoutvlakte Uyuni

Potosí is met zijn 4.090 meter boven zeeniveau de hoogstgelegen stad ter wereld. Het is een oude mijnstad, gebouwd rondom de berg Cerro de Potosí, ook bekend onder de naam ‘de rijke berg’. De Inca’s wisten dat er zilvererts in de berg zat, maar maakten geen gebruik van deze kennis. De Spanjaarden startten snel met de mijnbouw en ontdekten dat de berg de grootste hoeveelheid zilver bevatte die men ooit had gevonden. De lokale bevolking werd gedwongen in de mijnen te werken. Duizenden stierven onder de erbarmelijke omstandigheden. De rijkdom van de stad bleek dus een vloek voor de lokale bevolking te zijn – een vloek die nog steeds wordt gevoeld. De stad die eeuwenlang heeft bijgedragen aan het financieren van de economische ontwikkeling in Europa, is vandaag de dag een vergeten stad in de derde wereld.

Potosí is bekend om zijn barokarchitectuur en gebouwen uit de koloniale tijd. Het is tegenwoordig slechts een schaduw van wat het in de 17e eeuw was. Toen was Potosí een luxueuze stad en zo groot als Londen destijds. De stad is echter een van de koloniale steden in Zuid-Amerika, waarvan het oorspronkelijk karakter het best bewaard is gebleven. Vandaag gaat u de omgeving van de stad verkennen, de historische pleinen Plaza 6 de Agosto en Plaza 10 de Noviembre, de mooie kerken en het beroemde museum House of Currency en over de lokale markt wandelen. Hierna rijdt u naar Uyuni.

Accommodatie:
Dag 8: De zoutvlakte Uyuni

Deze dag bezoekt u het ‘Treinenkerkhof’. Dit is een verzameling van oude locomotieven en wagons uit de 19e eeuw. Hierna bezoekt u de stad Colcachi. U krijgt te zien hoe zout wordt geproduceerd. U kunt hier ook lokale toegepaste kunst en bijzondere zoutkristallen kopen. Vervolgens gaat u naar Salar de Uyuni, dat met zijn 10.500 km2 het grootste zoutmeer ter wereld is. Het ligt vlak bij de grens met Chili en op een hoogte van 3.653 meter. Het kan er dus koud zijn. We raden u aan warme kleding mee te nemen. Rondom het meer liggen roodbruine vulkanen en bergen. Ze steken mooi af tegen de strakblauwe hemel. Dit is een fenomenaal gezicht. U waant zich bijna in een andere wereld. Door de mineralen en algen hebben de meren verschillende kleuren. U gaat hierna naar het oude Hotel de Sal, een hotel gemaakt van zoutblokken. Vervolgens rijdt u naar Isla Incahuasi, waar u van het magische uitzicht over het zoutmeer kunt genieten.

Accommodatie:
Dag 9: Uyuni – La Paz

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht, vanwaaruit u naar La Paz vliegt. In de luchthaven wordt u door een gids opgewacht, die u naar uw hotel rijdt.

Accommodatie:
Dag 10: Stadsrondleiding in La Paz – Maanvallei

Vandaag staat er een stadsrondleiding in La Paz op het programma. U start bij het traditionele centrum van de stad, Plaza Murillo. Hier ligt het in Italiaanse stijl gebouwde presidentieel paleis. De smalle straatjes voeren via de bergwand naar het gebied achter Plaza San Francisco. Op dit plein vindt u overigens een grote stenen kerk en een standbeeld van Jezus met een blauw verlicht aureool. Via een stenen trap komt u op het dak van de kerk. Hier heeft u een fenomenaal uitzicht over de stad. Bij de kerk zitten vaak Boliviaanse ‘campeninas’ (vrouwen van het platteland), gekleed in kleurrijke kleding. Ze verkopen o.a. kleedjes, noten, kruiden en wollen truien met afbeeldingen van lama’s. Hierna bezoekt u de gezelligste wijk van de stad. De straat Calle Jaén in deze wijk is bestraat met kinderkopjes en niet toegankelijk voor verkeer. U vindt er goed bewaard gebleven koloniale gebouwen. Vervolgens neemt u een kijkje in het openluchtmuseum waar u meer over de Tiwanaku-cultuur te weten kunt komen. Daarna gaat de tocht naar Valle de la Luna, de Maanvallei, die zijn naam te danken heeft aan de voor het gebied kenmerkende rotsformaties.

Accommodatie:
Dag 11: Tiwanaku – Sun Island in het Titicacameer

Vandaag rijdt u naar het archeologische gebied Tiwanaku, 72 km van La Paz gelegen. Tiwanaku is van grote stenen gemaakt. Vele stenen zijn met een fantastisch resultaat uitgehakt. U bezoekt een museum waar keramiek, mummies van Aymara’s en schedels van Inca’s te zien zijn. Daarna gaat u naar de ruïnes van Tiwanaku, waar u o.a. de Zonnepoort en de Maanpoort kunt zien. U bezoekt ook de tempel Kalasasaya en piramide Akapana. Vervolgens rijdt u naar de kleine stad Copacabana, bekend om zijn ‘Virgin del la Candelaria’, beschermheilige van Bolivia. Voor uw overnachting vaart u naar het magische eiland Sun Island.

Accommodatie:
Dag 12: Sun Island – Copacabana – Puno, Peru

Na het ontbijt vertrekt u vanuit het hotel om een rondwandeling op het eiland te maken. De top van dit majestueuze eiland is het startpunt van de rondwandeling. Hier kunt u genieten van het uitzicht over het Titicacameer, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. U vervolgt de wandeling over een pad uit de pre-Incatijd, dat langs ontelbare ruïnecomplexen en tempels uit de Incatijd voert. U wandelt verder over het eiland en neemt de boot terug naar Copacabana. Vervolgens rijdt u naar Puno. Bij de grens met Peru stapt u in een andere bus en krijgt een andere gids.

Accommodatie:
Dag 13: Per bus van Puno naar Cusco

Vandaag heeft u een lange maar avontuurlijke rit voor de boeg. U rijdt over de hoogvlakte – de Altiplano – naar Cusco. Deze stad was de officiële hoofdstad van het Incarijk. Vandaag de dag is het een elegante, florerende multiculturele stad. Onderweg stopt u een aantal keren om de mooie monumenten langs de route te bewonderen. De eerste stop is bij de piramide Pukara, ca. 105 km ten noorden van Puno. Later passeert u La Raya, het hoogste punt van de route (4319 m). Hierna rijdt u naar beneden en door een prachtige vallei met enorm veel gewassen zoals mais- en aardappelplanten.

De laatste stop is de beroemde koloniale kerk Andahuaylillas, beter bekend onder de naam ‘Sixtine Chapel of the Americas’ vanwege de prachtige plafondschilderingen en andere mooie kunst. Bij Raqchi ziet u de ruïnes van de tempel Viracocha, een van de heiligste plaatsen van de Inca’s. Na aankomst in Cusco checkt u in in het hotel. ‘s Avonds heeft u gelegenheid de stad met zijn goede restaurants te verkennen.

Accommodatie:
Dag 14: Halve dag stadsrondleiding in Cusco

De ochtend kunt u zelf invullen, bijvoorbeeld zelf de stad verkennen. ‘s Middags wordt u in het hotel door een lokale gids opgewacht en door Cusco en de omgeving rondgeleid. U bezoekt eerst kathedraal Santo Domingo bij het centrale plein en daarna Coricancha – de indrukwekkende zonnetempel die geheel zonder cement is gebouwd, de stenen sluiten naadloos op elkaar aan.

Ook bezoekt u Sacsayhuaman. Het is prachtig gelegen met uitzicht over Cusco.  De muren van uitgehakt graniet, waarvan het grootste stuk meer dan 125 ton weegt, maken Sacsayhuama tot een indrukwekkend geheel. Na Sacsayhuaman bezoekt u de goed bewaard gebleven Incabouwwerken Quenco, Puka Pukara en Tambo Machay. Vervolgens gaat u weer naar het hotel. De avond is ter vrije besteding.

Accommodatie:
Dag 15: Per bus van Cusco naar Ollantaytambo en per trein naar Aguas Calientes

Vandaag gaat u naar de Heilige Vallei. Onderweg bezoekt u het dorp Pisac, bekend om zijn indianenmarkten. U kunt er van alles kopen: van Peruaanse wollen truien tot muziekinstrumenten, schilderijen, textiel en sieraden. De ruïnes van Pisac behoren tot de mooiste en grootste in de hele vallei. Men denkt dat het de residentie van de Incakeizer Pachacutec is geweest. Na de lunch vervolgt u uw tocht naar Ollantaytambo. Dit is een charmant dorp in het hart van de vallei.  Het is een openluchtmuseum waar de inwoners oude tradities en regels van hun voorouders in ere houden. Hierna gaat u per trein naar Aguas Calientes, een kleine stad gelegen in het nevelwoud bij de spectaculaire ruïnes van de Incastad Machu Picchu.

Accommodatie:
Dag 16: Machu Picchu en terug naar Cuzco

U vertrekt vroeg per bus vanuit Aguas Calientes naar het hoogtepunt van de reis, het fantastische Machu Picchu, uitgeroepen tot een van de nieuwe wereldwonderen. Het is een uniek landschap. Machu Picchu bestaat uit smalle terrassen die tegen steile bergwanden zijn gebouwd. De stad heeft begraafplaatsen, gevangenissen, kleine woonwijken en tempels.

Na een rondleiding met gids kunt u zelf het gebied verkennen. Uw entreekaartje voor het ruïnecomplex is tot 12.00 uur geldig.

Naast Machu Picchu ligt de 2.693 meter hoge berg Huayna Picchu. Deze is 260 meter hoger dan Machu Picchu en vanaf de top van de berg hebt u een fantastisch uitzicht over de ruïnes en de rivier de Urubamba. De tocht naar de top is zwaar en gaat over kleine, steile paadjes, waarvan de treden soms glad zijn en het is beslist geen tocht die voor iedereen geschikt is. Een beperkt aantal mensen per dag mag de Huayna Picchu beklimmen. Dus als u dat wilt doen, dan moet u dat bij het bestellen van uw reis meteen aangeven. U betaalt een kleine vergoeding voor de beklimming.

U hebt de middag ter vrije besteding in Aguas Calientes, waar u heerlijk kunt lunchen en eventueel de thermale baden kunt bezoeken, die ook wel de hot springs worden genoemd. Vergeet niet uw zwemkleding mee te nemen. U kunt hier heerlijk relaxen in het warme water. Aan deze hot springs dankt de stad zijn naam Aguas Calientes, want dit betekent warm water.

De trein naar Cusco vertrekt laat in de middag. Het precieze tijdstip hoort u van de gids na de rondleiding bij Machu Picchu.

Na aankomst in Cusco wordt u naar uw hotel teruggebracht.

Accommodatie:
Dag 17: Terugreis

Vandaag neemt u afscheid van Cusco. U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht, vanwaaruit u naar Lima vliegt. Vanaf daar vliegt u naar Europa.

Dag 18: Weer thuis

Aankomst in Nederland.

Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.