16 dagen

Hoogtepunten van Bolivia

Deze fascinerende rondreis voert u langs alle hoogtepunten. Prachtige natuur, stadsleven, ‘s wereld grootste zoutmeer & het rode meer Laguna Colorada.

Hoogtepunten van Bolivia Hoogtepunten van Bolivia
16 dagen

Hoogtepunten van Bolivia

Deze fascinerende rondreis voert u langs alle hoogtepunten. Prachtige natuur, stadsleven, ‘s wereld grootste zoutmeer & het rode meer Laguna Colorada.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
In de prijs is inbegrepen
 • Vlucht van Nederland naar Santa Cruz met overstap
 • Vlucht van La Paz naar Nederland met overstap
 • Privétransfers van en naar de luchthavens
 • Boot: Copacabana – Sun Island – Copacabana
 • 12 overnachtingen in goede hotels incl. ontbijt
 • 1 nacht in trein tussen Uyuni – Oruro
 • 7 x lunch (dag 6, 8, 9, 10, 12, 13, 14)
 • 3 x diner (dag 8, 9 en 12)
 • Individuele rondreis. Privétransport in Bolivia met Spaanstalige chauffeur. Alle excursies vinden met lokale, Engelssprekende gidsen plaats
 • Dag en nacht bemande noodtelefoon gedurende de hele vakantie
 • Vertrekgarantie – de reis gaat door ongeacht het aantal deelnemers

Deze excursies zijn in de prijs inbegrepen:

 • Halve dag stadsrondleiding in Santa Cruz
 • Halve dag stadsrondleiding in Sucre
 • Halve dag excursie naar markt van Tarabuco en het dorp Jatun Yampara
 • Halve dag stadsrondleiding in Potosí
 • Dagtocht naar zoutvlakte Uyuni
 • Dagtocht naar Eduardo Avaroa National Reserve en Laguna Colorada
 • Dagtocht naar geisers van Sol de Mañana en Laguna Verde
 • Excursie naar ruïnes van Tiwanaku
 • Rondwandeling op eiland Sun Island
 • Stadsrondleiding in La Paz, incl. Maanvallei

Entreegeld voor genoemde bezienswaardigheden, maar niet de entreegelden voor Isla Incahuasi bij Uyuni en Eduardo Avaroa Reserve. Deze dienen ter plaatse te worden betaald.

Kies deze reis omdat…

Bolivia ligt afgelegen en niet aan zee, maar herbergt de fascinerendste schatten van Zuid-Amerika. Deze reis voert u naar Santa Cruz, de grootste stad van Bolivia, waar u prachtige koloniale gebouwen kunt zien, en naar de hoofdstad Sucre, ook wel ‘de witte stad’ genoemd vanwege de vele witgekalkte huizen. U bezoekt de oude zilvermijnstad Potosí bij de berg El Cerro Rico op een hoogte van 4.090 meter. Vandaag de dag is de stad bekend om zijn koloniale gebouwen en barokarchitectuur. Het landschap van Bolivia is overweldigend. U vindt er rode en groene meren, borrelende geisers, ‘s werelds grootste zoutvlakte en roodbruine bergen die prachtig afsteken tegen de strakblauwe hemel. De reis wordt afgesloten in de hoogstgelegen administratieve hoofdstad ter wereld, La Paz, waar u de oude Incaruïnes, het maanlandschap van Valle de Luna en het magische eiland Isla del Sol bezoekt. Op laatstgenoemde kunt u van het fenomenale uitzicht over het Titicacameer genieten voordat u weer naar Nederland vliegt.

Bekijk alle foto's
Foto's
Gedetailleerd reisprogramma
Dag 1: De vlucht naar Bolivia

Vertrek vanuit Nederland naar Santa Cruz met overstap.

Dag 2: Aankomst in Santa Cruz

U komt aan in Santa Cruz, de grootste stad van Bolivia. In de aankomsthal wordt u door een gids opgewacht, die u naar uw hotel in Santa Cruz rijdt.

Santa Cruz werd in 1560 gesticht door de Spanjaard Ñuflo de Chávez. De stad is het centrum voor innovatie en groei in Bolivia en heeft een interessante etnische mix doordat vele mensen vanwege de economische groei naar deze stad zijn verhuisd. Tegenwoordig is de stad een van de belangrijkste steden en het grootste industriegebied van het land. Santa Cruz heeft vele bezienswaardigheden, heerlijke restaurants, fascinerende musea en culturele centra. De stad is vooral bekend om zijn vele gebouwen uit de Spaanse koloniale tijd.

Accommodatie:
Dag 3: Stadsrondleiding in Santa Cruz

Vandaag staat er een stadsrondleiding door het centrum van Santa Cruz op het programma. U komt langs het plein Plaza 24 de Septiembre, waar vele belangrijke gebouwen uit de koloniale tijd staan. U ziet er bijvoorbeeld de kathedraal, het stadhuis en het cultuurhuis. De stadsrondleiding eindigt bij Monseno Rivero Boulevard. Hier kunt u een verfrissend drankje nemen.

Accommodatie:
Dag 4: Vlucht van Santa Cruz naar Sucre

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht, vanwaaruit u naar de hoofdstad Sucre vliegt. In deze stad zetelt het hooggerechtshof van Bolivia. Het parlement en de regering zetelen echter in de administratieve hoofdstad La Paz. In de luchthaven wordt u door een gids opgewacht, die u naar uw hotel rijdt.

Accommodatie:
Dag 5: Stadsrondleiding in Sucre

Sucre werd in 1538 gesticht en is de officiële hoofdstad. Het parlement en de regering zetelen echter in de administratieve hoofdstad La Paz. De stad ligt in een vallei omgeven door bergen. Sucre, ook wel ‘de witte stad’ genoemd vanwege de vele witgekalkte huizen met de rode daken, is met zijn goed bewaard gebleven centrum en vele gebouwen uit de koloniale tijd ongetwijfeld een van de mooiste steden van Bolivia en Zuid-Amerika.

U wandelt door de straten van de stad, waar u van de neoklassieke gevels, indrukwekkende koloniale gebouwen en de vriendelijke bevolking kunt genieten. U bezoekt de historische locaties en gebouwen zoals het centrale plein Plaza 25 de Mayo, waar belangrijke gebouwen staan, o.a. de kathedraal en Casa de la Libertad. Laatstgenoemde is een van de belangrijkste historische monumenten omdat daar de gebeurtenissen plaatsvonden die tot de onafhankelijkheid van het land leidde. In de stad staan ook vele interessante religieuze gebouwen, bijvoorbeeld de prachtige San Fransisco-kerk. U bezoekt ook het Franciscaanse klooster La Recoleta, waar u een fenomenaal uitzicht over de stad heeft.

Accommodatie:
Dag 6: Tarabuco / Jatun Yampara – Potosí

Zondag is het marktdag in het dorp Tarabuco. Lokale boeren en wevers ontmoeten elkaar in een feestelijke sfeer om etenswaren en mooie textiel te verkopen. De markt is ook een sociale ontmoetingsplaats. U ziet de lokale bewoners in hun traditionele Yamparakleding.  Sommige vrouwen dragen een driehoekige hoed met franjes en munten. De mannen dragen een kleurrijke poncho en een lederen helm die lijkt op het hoofddeksel van de Spaanse conquistadores. Op de markt kunt u o.a. geweven textiel, sieraden, groenten en charango’s kopen. Een charango is een snaarinstrument gemaakt van het schild van een gordeldier.

In het geval u niet op een zondag aankomt, kunt u in plaats van deze markt het traditionele dorp Jatun Yampara, bekend om zijn ambachtelijke producten, textiel en keramiek, bezoeken. Een wandeling door het dorp laat u zien hoe de oude kunstvormen in stand worden gehouden en maakt duidelijk waarom de landbouw een groot deel van het alledaagse leven van de dorpelingen uitmaakt. U kunt ook een kijkje nemen in het lokale museum van het dorp.

Hierna rijdt u verder naar Potosí.

Accommodatie:
Dag 7: Halve dag stadsrondleiding in Potosí – Uyuni

Potosí is met zijn 4.090 meter boven zeeniveau de hoogstgelegen stad ter wereld. Het is een oude mijnstad, gebouwd rondom de berg Cerro de Potosí, ook bekend onder de naam ‘de rijke berg’. De Inca’s wisten dat er zilvererts in de berg zat, maar maakten geen gebruik van deze kennis. De Spanjaarden startten snel met de mijnbouw en ontdekten dat de berg de grootste hoeveelheid zilver bevatte die men ooit had gevonden. De lokale bevolking werd gedwongen in de mijnen te werken. Duizenden stierven onder de erbarmelijke omstandigheden. De rijkdom van de stad bleek dus een vloek voor de lokale bevolking te zijn – een vloek die nog steeds wordt gevoeld. De stad die eeuwenlang heeft bijgedragen aan het financieren van de economische ontwikkeling in Europa, is vandaag de dag een vergeten stad in de derde wereld.

Potosí is bekend om zijn barokarchitectuur en gebouwen uit de koloniale tijd. Het is tegenwoordig slechts een schaduw van wat het in de 17e eeuw was. Toen was Potosí een luxueuze stad en zo groot als Londen destijds. De stad is echter een van de koloniale steden in Zuid-Amerika, waarvan het oorspronkelijk karakter het best bewaard is gebleven. Vandaag gaat u de omgeving van de stad verkennen, de historische pleinen Plaza 6 de Agosto en Plaza 10 de Noviembre, de mooie kerken en het beroemde museum House of Currency en over de lokale markt wandelen. Hierna rijdt u naar Uyuni.

Accommodatie:
Dag 8: Uyuni – San Pedro de Quemes

Deze dag bezoekt u het ‘Treinenkerkhof’. Dit is een verzameling van oude locomotieven en wagons uit de 19e eeuw. Hierna bezoekt u de stad Colcachi. U krijgt te zien hoe zout wordt geproduceerd. U kunt hier ook lokale toegepaste kunst en bijzondere zoutkristallen kopen. Vervolgens gaat u naar Salar de Uyuni, dat met zijn 10.500 km2 het grootste zoutmeer ter wereld is. Het ligt vlak bij de grens met Chili en op een hoogte van 3.653 meter. Het kan er dus koud zijn. We raden u aan warme kleding mee te nemen. Rondom het meer liggen roodbruine vulkanen en bergen. Ze steken mooi af tegen de strakblauwe hemel. Dit is een fenomenaal gezicht. U waant zich bijna in een andere wereld. Door de mineralen en algen hebben de meren verschillende kleuren. U gaat hierna naar het oude Hotel de Sal, een hotel gemaakt van zoutblokken.  Vervolgens rijdt u naar Isla Incahuasi, waar u van het magische uitzicht over het zoutmeer kunt genieten. U overnacht in het hotel in San Pedro de Quemes.

Accommodatie:
Dag 9: San Pedro de Quemes – Eduardo Avaroa National Reserve

Deze ochtend vertrekt u vroeg uit het hotel. U gaat namelijk de zoutvlakte in het prachtige licht van de opgaande zon zien. Na deze bijzondere belevenis rijdt u naar het indrukwekkende Eduardo Avaroa National Reserve. Hier kunt u yareta’s, een van de oudste planten op aarde, en viscacha’s, een soort konijnen, zien. U neemt een kijkje bij het rode meer Laguna Colorada, waar flamingo’s leven. De rode kleur van het meer en van de flamingo’s wordt gedeeltelijk door zonnestralen en gedeeltelijk door algen en plankton in het meer veroorzaakt. Hierna rijdt u naar Ojo de Perdiz om te overnachten.

Accommodatie:
Dag 10: Eduardo Avaroa National Reserve - Hito Cajones – Uyuni – Oruro

U verlaat deze ochtend vroeg het hotel om de geisers van Sol de Mañana te bewonderen. De geisers zijn namelijk het actiefst bij de eerste zonnestralen. Het is een fascinerend landschap met lavakuilen waar rook uit opstijgt. Het is niet verwonderlijk dat het hier naar zwavel ruikt.  U krijgt hierna de mogelijkheid een ‘duik’ in de warmwaterbronnen te nemen. Hierna rijdt u naar het groene meer Laguna Verde. Dit is een ware parel. De kleur van het water verandert van smaragdgroen naar diepgroen. De kleur wordt veroorzaakt door afzettingen die kopermineralen bevatten. Vanaf hier kunt u in de verte de vulkaan Licancabur zien liggen. U gaat daarna weer naar de stad Uyuni, maar eerst krijgt u onderweg een lunch. In het hotel aangekomen kunt u nog even een paar uurtjes ontspannen voordat u met de nachttrein naar u Oruro reist.

Dag 11: Oruro – La Paz

Na enkele uren per trein te hebben gereisd komt u heel vroeg in de ochtend in Oruro aan. De gids haalt u bij het station op en rijdt u naar La Paz. Oruro is bekend om het jaarlijkse carnaval. Het is ca. 3 uren rijden naar La Paz. Na aankomst is de rest van de dag vrij, zodat u alle gelegenheid heeft om uit te rusten van de lange reis.

Accommodatie:
Dag 12: Tiwanaku – Sun Island

Vandaag rijdt u naar het archeologische gebied in Tiwanaku, ca. 75 km van La Paz gelegen. Tiwanaku is van grote stenen gemaakt. Vele stenen zijn met een fantastisch resultaat uitgehakt. U bezoekt een museum waar keramiek, mummies van Aymara’s en schedels van Inca’s te zien zijn.

Daarna gaat u naar de ruïnes van Tiwanaku, waar u o.a. de Zonnepoort en de Maanpoort kunt zien. U bezoekt ook de tempel Kalasasaya en piramide Akapana. Vervolgens rijdt u naar de kleine stad Copacabana, bekend om zijn ‘Virgin del la Candelaria’, beschermheilige van Bolivia. Voor uw overnachting vaart u naar het magische eiland Sun Island.

Accommodatie:
Dag 13: Sun Island – La Paz

Na het ontbijt vertrekt u vanuit het hotel om een rondwandeling op het eiland te maken. De top van dit majestueuze eiland is het startpunt van de rondwandeling.  Hier kunt u genieten van het uitzicht over het Titicacameer, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld.

U vervolgt de wandeling over een pad uit de pre-Incatijd, dat langs ontelbare ruïnecomplexen en tempels uit de Incatijd voert. U wandelt verder over het eiland en neemt de boot terug naar Copacabana. Vervolgens rijdt u terug naar La Paz.

Accommodatie:
Dag 14: Stadsrondleiding in La Paz – Maanvallei

Vandaag staat er een stadsrondleiding in La Paz op het programma. U start bij het traditionele centrum van de stad, Plaza Murillo. Hier ligt het in Italiaanse stijl gebouwde presidentieel paleis. De smalle straatjes voeren via de bergwand naar het gebied achter Plaza San Francisco. Op dit plein vindt u overigens een grote stenen kerk en een standbeeld van Jezus met een blauw verlicht aureool. Vaak zitten hier Boliviaanse ‘campeninas’ (vrouwen van het platteland) gekleed in kleurrijke kleding.  Ze verkopen o.a. kleedjes, noten, kruiden en wollen truien met afbeeldingen van lama’s. Hierna bezoekt u de gezelligste wijk van de stad. De straat Calle Jaén in deze wijk is bestraat met kinderkopjes en niet toegankelijk voor verkeer. U vindt er goed bewaard gebleven koloniale gebouwen. Vervolgens neemt u een kijkje in het openluchtmuseum waar u meer over de Tiwanaku-cultuur te weten kunt komen. Daarna gaat de tocht naar Valle de la Luna, de Maanvallei, die zijn naam te danken heeft aan de voor het gebied kenmerkende rotsformaties.

Accommodatie:
Dag 15: Vertrek uit La Paz

Vandaag neemt u afscheid van La Paz. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven van La Paz gereden.

Dag 16: Weer thuis

Aankomst in Nederland.

Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.