Bolivia - Reisinformatie

Bolivia - Reisinformatie

Bolivia - Reisinformatie

1. Klimaat

Bolivia ligt in het hart van Zuid-Amerika en staat niet met de zee in verbinding. Door het Andesgebergte en de zeer grote hoogteverschillen heeft het land een zeer gevarieerd klimaat. In het westen en zuidwesten ligt de Altiplano, het hoogland met hoogtes van 3500-4000 meter boven zeeniveau, omsloten door twee bergketens. Hier liggen onder andere het Titicacameer, La Paz en Salar de Uyuni. Overdag is het fris in het hoogland en ‘s nachts kan het heel koud worden. Zowel het noorden als het oosten bestaat uit laagland met regenwouden, moerassen en vlakke savannes. Er heerst hier een warm klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Het jaar kan in een droge tijd (winter) en regentijd (zomer) worden onderverdeeld.  De regentijd duurt van november tot en met maart, met in vooral januari en februari hevige regenval. De droge tijd loopt van april tot en met oktober.

Weerstatistiek van La Paz:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 13 13 14 14 13 13 13 14 14 16 16 14
Nachttemp. 3 3 2 2 0 -2 -3 -2 0 2 3 3
Neerslag mm 116 110 66 26 14 3 6 12 29 42 44 96
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 13 3 116
FEB 13 3 110
MRT 14 2 66
APR 14 2 26
MEI 13 0 14
JUN 13 -2 3
JUL 13 -3 6
AUG 14 -2 12
SEP 14 0 29
OKT 16 2 42
NOV 16 3 44
DEC 14 3 96

Weerstatistiek van Santa Cruz:

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dagtemp. 31 30 30 29 26 24 25 28 30 31 31 31
Nachttemp. 23 22 22 21 18 17 17 18 19 21 22 22
Neerslag mm 161 136 94 68 63 53 34 40 52 88 116 141
Dagtemp. Nachttemp. Neerslag mm
JAN 31 23 161
FEB 30 22 136
MRT 30 22 94
APR 29 21 68
MEI 26 18 63
JUN 24 17 53
JUL 25 17 34
AUG 28 18 40
SEP 30 19 52
OKT 31 21 88
NOV 31 22 116
DEC 31 22 141
2. Wat is de beste periode om naar Bolivia te reizen?

De beste reistijd voor Bolivia is de periode van april tot en met oktober. Er is dan overwegend veel zon en een strak blauwe hemel. We attenderen u erop dat er in het hoogland een groot verschil tussen de temperatuur in de zon en in de schaduw is en dat nachttemperaturen onder het vriespunt niet ongewoon zijn. Het regenseizoen duurt zowel in het hoogland als in het laagland van november tot en met maart. Grote hoeveelheden regenwater kunnen sommige gebieden onbegaanbaar maken.

3. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Lamatravel.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

4. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u ingeval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

5. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Bolivia hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.

In zomertijd: – 6 uren. Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 6.00 uur in Bolivia.

In wintertijd: – 5 uren.

6. Taal

In Bolivia wordt Spaans gesproken. De Bolivianen zijn echter zeer behulpzaam en vinden het leuk de Engelse woorden te gebruiken die ze kennen. Op het platteland spreekt men bijna geen Engels, daarom gebruiken wij tweetalige gidsen (Engels/Spaans).  U kunt na veel zinnen ‘por favor’ zeggen. Dit betekent ‘alstublieft’. ‘Gracias’, dat ‘dank u wel’ betekent, zal ook een glimlach op de gezichten toveren.

7. Vaccinatie

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Zuid- of Midden-Amerikaans land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek  – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u het vaccinatiebewijs altijd op reis meeneemt.

8. Visum

U heeft als Nederlands staatsburger geen visum nodig voor een verblijf minder dan 90 dagen. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort. De eis wat betreft de geldigheidsduur van het paspoort kan variëren, maar in de regel, moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van uw terugkomst. Daarnaast moet het paspoort tenminste nog 1 lege visumpagina hebben. Omdat deze regels kunnen veranderen, raden we u aan de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen.

Bij het reizen via de VS geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de VS dient u een ESTA-inreistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Zonder ESTA-inreistoestemming wordt u niet tot de VS toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Vraag de inreistoestemming ruim op tijd aan, uiterlijk 72 uur voor het vertrek naar de VS. Een ESTA kost 14 USD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de ESTA via de volgende link aanvragen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Zorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 2 jaar. Als het paspoort waarmee u de ESTA heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw ESTA tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ESTA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een ESTA aan te vragen.

Als u op 1 maart 2011 of later in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest, dient u een visum bij de Amerikaanse ambassade aan te vragen. U kunt geen ESTA aanvragen. Hetzelfde geldt als u een dubbele nationaliteit heeft waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is.

Bij het reizen via Canada geldt het volgende voor Nederlandse staatsburgers:

Bij reizen via de Canada dient u een eTA-inreistoestemming (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Zonder eTA wordt u niet tot Canada toegelaten, ook niet in het geval van doorreis. Dien de aanvraag ruim op tijd in. Een eTA kost 7 CAD per persoon. Alle reizigers, ongeacht de leeftijd, dienen deze aan te vragen. U kunt de eTA via de volgende link aanvragen: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.aspZorg ervoor uw paspoort, vluchtschema, creditcard en e-mailadres bij de hand te hebben tijdens het aanvragen. De inreisvergunning wordt elektronisch aan uw paspoort gelinkt en is geldig gedurende 5 jaar. Als het paspoort waarmee u de inreistoestemming heeft aangevraagd eerder verloopt, dan geldt uw inreistoestemming tot de datum waarop uw paspoort verloopt. We raden u aan een papieren kopie van uw ETA mee te nemen. Dit is geen eis, maar het kan van pas komen als het elektronische systeem bij aankomst uit de lucht is.

Als u een nieuw paspoort krijgt, dient u opnieuw een eTA aan te vragen.

9. Munteenheid

De munteenheid in Bolivia is de boliviano. Op wisselkoersen kunt u altijd de huidige koers zien. Zoek op BOB (Boliviaanse boliviano). We raden aan Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen, die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen. Neem ook uw creditcard mee en onthoud uw pincode goed en noteer deze nergens! Geldautomaten, de zogenaamde ATM’s, vindt u bijna overal. De gangbare creditcards zijn in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Ook hier geldt echter dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken.

10. Prijsniveau

In het algemeen ligt het prijsniveau in Bolivia lager dan dat in Nederland. Dit geldt ook voor het uit eten gaan, maar er zijn natuurlijk restaurants in alle prijsklassen. Op het platteland is het prijsniveau lager dan in de grote steden. Een goed maaltijd is voor ca. € 6 te krijgen.

11. Fooien

Fooi in restaurants hoeft niet meer dan 10% te zijn. U hoeft taxichauffeurs geen fooi te geven. Maar het is de gewoonte dat elke gast de reisleider 4 dollars en de buschauffeur 2 dollars per dag geeft. Er moet echter op worden gewezen dat het geven van fooi altijd vrijwillig en nooit verplicht is, maar in de Latijns-Amerikaanse landen is het een gewoonte en algemeen gebruikelijk.

12. Elektriciteit

Bolivia heeft 220 volt, La Paz echter 110/120 volt.

13. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

14. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Bolivia is +591. Het kan duur zijn vanuit Bolivia naar huis te bellen. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.

In de meeste grote steden zijn internetcafés te vinden.

15. Veiligheid

Overal in de wereld waar armoede is, is het raadzaam discreet te zijn. Het is niet verstandig om waardevolle spullen achter te laten of ze openlijk te tonen. Wij werken alleen met opgeleide, ervaren en gecertificeerde reisleiders, die altijd bereid zijn u met betrekking tot veiligheid van raad te voorzien en precies weten waar u zich veilig kunt begeven. Als u altijd het advies van de reisleider volgt, zal er geen gevaar zijn.

16. Eten en drinken

Bolivia heeft een groot aanbod wat eten betreft en het varieert tussen de verschillende districten. Bij het Titicacameer zijn visgerechten populair. In het bijzonder de in het meer gekweekte forel kan van harte worden aanbevolen. Verder worden vleesgerechten met rund, kip of vis het meest gegeten. Er worden meestal aardappelen en salade bij geserveerd. Bolivia was het land van waaruit de aardappel oorspronkelijk naar Europa kwam. De aardappel wordt in een ontelbaar aantal variaties in dit land gekweekt, veel meer dan we in ons land ooit hebben gekend. Een hoofdmaaltijd bestaat in de regel uit soep, een hoofdgerecht zoals hierboven genoemd, en thee en koffie op het eind. Er wordt in Bolivia zowel wijn als bier van uitstekende kwaliteit geproduceerd. Tevens is er een breed aanbod aan lokale frisdranken. Daarnaast zijn ook de grote, internationale cola-merken op de meeste plaatsen verkrijgbaar. Tijdens een reis in het hoogland zal men ongetwijfeld kennismaken met de drank ‘mate de coca’. Dit is een thee gemaakt van cocabladen en volgens zeggen een goed middel tegen hoogteziekte.

17. Hoogteziekte

Het is moeilijk te voorspellen wie wel en wie niet door hoogteziekte wordt getroffen. Het heeft niets te maken met het lichamelijk wel of niet in goede conditie zijn. Het kan iedereen overkomen. Het is echter mogelijk enige voorzorgsmaatregelen tegen hoogteziekte te nemen. Toch is dit geen garantie om hoogteziekte te voorkomen. Het is mogelijk hoogteziekte te voorkomen met medicijnen (vraag uw apotheek of arts). Verder raden wij aan veel vocht (water) tot u te nemen, alcohol te vermijden en te volstaan met lichte maaltijden. Daarnaast is het belangrijk de eerste dagen rustig aan te doen. Wanneer u geleidelijk stijgt, zodat het lichaam de kans krijgt zich langzaam aan de ijle lucht te wennen, wordt het risico op hoogteziekte geminimaliseerd.

De symptomen van hoogteziekte zijn kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. De symptomen zullen in de regel na een tot twee dagen afnemen, wanneer het lichaam zich aan de hoogte en de ijle lucht heeft aangepast. Vele hotels kunnen assisteren met zuurstof in het geval u hier behoefte aan heeft.

18. Ontvangst van vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

19. Upgrade en extra beenruimte

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Wij kunnen uw ticket niet naar deze stoelen upgraden, maar dit kunt u in de meeste gevallen zelf doen via de website van de luchtvaartmaatschappij.  Wij kunnen helaas ook niet voor het reserveren van stoelen met extra beenruimte, zoals die bij de nooduitgangen in het vliegtuig, zorgen. Als u extra beenruimte nodig hebt, raden we u aan zo vroeg mogelijk op de datum van vertrek op de luchthaven in te checken en een medewerker te vragen u te helpen.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Bolivia, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Bolivia wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. Wij informeren u over het tijdstip waarop u bij aankomst in Bolivia wordt opgehaald.

22. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@lamatravel.nl

Bel naar:
020 - 369 07 88

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.